Cele mai citite
 


Analizele arată că la originea epidemiei cauzate de bacteria EHEC nu se află niciun produs spaniol (Zapatero)
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nu există 'nici cel mai mic' indiciu privind implicarea de produse spaniole în epidemia declanşată de bacteria intestinală EHEC în Germania, conform analizelor realizate în Spania, a declarat joi şeful guvernului de la Madrid, Jose Luis Rodriguez Zapatero, relatează AFP.
"Ieri a devenit clar, prin analizele făcute de Agenţia spaniolă pentru siguranţa alimentară, că nu există nici cel mai mic indiciu conform căruia la originea acestei grave infecţii s-ar afla vreun produs spaniol", a afirmat el într-un interviu pentru postul public de radio.

Zapatero a anunţat pe de altă parte că ţara sa va cere 'despăgubiri' pentru prejudiciul suferit de agricultura spaniolă, după ce s-a stabilit că la originea bacteriei nu s-au aflat castraveţii din Spania, aşa cum au susţinut iniţial autorităţile germane.

"Totuşi, mi-aş fi dorit o reacţie mai clară din partea Comisiei (Europene), în special în clarificarea regulilor de joc din Uniunea Europeană în cea ce priveşte frontierele", a spus el, în contextul în care mai multe ţări europene au oprit importurile de fructe şi legume spaniole din cauza acestei crize. Pierderile pentru fermierii spanioli au fost estimate la peste 200 de milioane de euro pe lună.

"În prezent avem sarcina, extrem de ambiţioasă, de a recâştiga în cât mai scurt timp buna reputaţie şi (de a restabili) comerţul cu toate produsele spaniole", a adăugat şeful guvernului spaniol.

16 persoane au murit în Germania şi una în Suedia în urma îmbolnăvirii cu bacteria E.coli enterohemoragic (EHEC), provenită de la o sursă încă neidentificată.

Spania nu a exclus miercuri începerea de acţiuni legale împotriva Germaniei, şi mai ales a autorităţilor de la Hamburg, care au lansat alerta de la începutul crizei castraveţilor, indicând că aceştia ar fi fost contaminaţi cu bacteria E.coli în ţara iberică.

Comisia Europeană a ridicat tot miercuri avertismentul privind castraveţii spanioli. Ministerul spaniol al Sănătăţii a salutat decizia, spunând că este 'un pas foarte important pentru restabilirea normalităţii în cât mai scurt timp posibil pentru sectorul agricol spaniol'.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
Madridul va solicita UE 80 de milioane de euro despăgubiri pentru agricultorii spanioli Spania va solicita Uniunii Europene despăgubiri în valoare de 80 de milioane de euro pentru prejudiciul suferit de agricultura sa, în contextul în care castraveţii spanioli au fost incriminaţi din greşeală în cazul epidemiei mortale de E.coli, relatează AFP.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
UE, prinsă între Spania şi Germania în 'războiul castravetelui' Uniunea Europeană /UE/ a răspuns la nemulţumirea crescândă generată de felul în care a gestionat focarul de infecţie cu bacteria E. coli propunând compensaţii în valoare de 150 de milioane de euro pentru miile de fermieri forţaţi să-şi distrugă culturile într-o încercare disperată de a opri epidemia...