Cele mai citite
 


Biserica Catolică italiană, în căutarea unui partid
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vaticanul este în căutarea unei noi generaţii de politicieni catolici. Acesta este apelul insistent repetat de Suveranul Pontif şi Conferinţa Episcopală Italiană /CEI/. Episcopatul şi lumea catolică în general simt un disconfort crescând faţă de politica italiană, adesea redusă la un "dramatic discurs fără substanţă", cum l-a definit recent cardinalul Angelo Bagnasco, preşedintele CEI, notează La Stampa într-un editorial de joi.
În recentele alegeri locale, "valorile nenegociabile" - viaţa, familia, libertatea de educaţie -, amintite de ziarul catolic Avvenire, nu au fost în realitate puncte centrale. Este adevărat că primăriile mari pot deveni un laborator-model pentru iniţiative precum experimentarea pilulei pentru avort, registrele pentru testamentul biologic sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar acest lucru nu a fost decisiv în alegerile catolicilor. Dovada este Milano, unde arhiepiscopul de Milano, cardinalul Dionigi Tettamanzi, a ironizat tonurile apocaliptice ale Ligii Nordului şi Poporului Libertăţii /PdL/, etichetând drept butadă teama de "Zingaropoli", cu numai cinci zile înainte de vot. Giuliano Pisapia a avut pe lista sa 11 candidaţi direct legaţi de lumea catolică, comparativ cu şase ai primarului învins, Letizia Moratti.

În opţiunea de a sancţiona centrul-dreapta, în special pe liderul acestuia ieşit personal în arenă la Milano, a cântărit cu siguranţă ''cazul Ruby'', care în ultimele luni a fost motiv de stânjeneală şi răceală crescândă a conducerii CEI faţă de Palatul Chigi. Dar mai mult a influenţat faptul că acţiunea guvernului a fost percepută drept axată pe rezolvarea problemelor personale ale premierului şi îndepărtată de cerinţele concrete ale electoratului catolic. Cu o săptămână în urmă, în discursul cu prilejul rugăciunii pentru Italia, Papa Benedict al XVI-lea, în prezenta tuturor episcopilor din Peninsulă, a subliniat cu tărie problema şomajului şi a precarităţii muncii, "care la tineri subminează liniştea unui proiect de viaţă familială''.

Epoca partidului unic a apus, a reafirmat în ultimele zile secretarul general al CEI, monseniorul Mariano Crociata, care i-a invitat însă pe politicienii creştini să păstreze acea unitate ce izvorăşte din credinţa comună şi împărtăşirea principiilor şi valorilor comune ale doctrinei sociale a Bisericii.

Politicienii care doresc să sublinieze relaţia lor organică cu lumea catolică nu mai au un partid de referinţă. Centrul-dreapta a fost apreciat de liderii Sfântului Scaun şi CEI mai adecvat pentru apărarea unor cerinţe etice, dar astăzi a ajuns ''cârja'' unor stiluri de viaţă ale premierului cu motivaţii teologice împotriva "moralismului" şi convieţuind cu extremisme care bat monedă pe "teama de străini" şi ''de cei diferiţi''. În acelaşi timp, preponderenţa în cadrul centrului-stânga a unor forţe alternative şi mai radicale nu lasă posibilitatea imaginării unor schimbări de parcurs.

În faţa berlusconismului consumat, ierarhiile catolice, care în ultimii ani au jucat un rol important intervenind direct în arena politică, speră acum ca o nouă generaţie de catolici să apară în viaţa publică, având posibilitatea de a interveni în opţiuni, aşa cum s-a întâmplat cu clasa conducătoare italiană imediat după război. De atunci însă, s-au schimbat multe lucruri în societatea italiană şi în Biserică, conchide editorialul.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
GfK(studiu): Insomnia, locul 2 după răceală între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.
Raceala gripa sau viroza - cum facem diferenta? Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este diferenta intre aceste boli si mai ales cum le putem trata? Desi la prima vedere pot avea manifestari...
Legea care reglementează parteneriatul între stat şi biserică, adoptată de deputaţi Bucureşti, 8 mar /Agerpres/ - Deputaţii au adoptat, marţi, cu 254 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri, Legea privind parteneriatul între stat şi biserică.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Vaticanul îşi reafirmă angajamentul în privinţa luptei împotriva pedofiliei Vaticanul şi-a reafirmat vineri angajamentul de a face ''o prioritate'' din lupta împotriva pedofiliei, într-un mesaj către Comitetul ONU privind drepturile copilului, care a făcut observaţii foarte critice în februarie în legătură cu lupta împotriva pedofiliei în cadrul Bisericii, relatează AFP.
RĂCEALA COMUNĂ ȘI GRIPA Odată cu începerea sezonului rece, pentru fiecare din noi crește riscul îmbolnăvirii de guturai (răceala comună) sau în cazuri extreme, de gripă. În ambele situații se produce “întâlnirea” dintre sistemul imunitar deficitar și agentul cauzator de boală, un virus.