Cele mai citite
 


Pacienţii, reprezentaţi în comisiile Colegiului Medicilor
luni, 27 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 iul /Agerpres/ - Pacienţii vor fi reprezentaţi în comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România (CMR).

 Bucureşti, 27 iul /Agerpres/ - Pacienţii vor fi reprezentaţi în comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România (CMR).

 "Colegiul Medicilor este prima instituţie care acceptă efectiv reprezentanţii pacienţilor în forurile sale. În acest fel, noi ne aliniem practic la normele europene, care solicită în mod expres acest lucru prin Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor. Pacienţii trebuie reprezentaţi şi în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în comisiile Ministerului Sănătăţii şi în consiliile de administraţie ale spitalelor. Sperăm ca acest mesaj să fie preluat şi de autorităţi", a declarat preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae. Comitetul Economic şi Social European a adoptat, în septembrie 2007, un aviz cu 108 de voturi pentru, nici un vot împotriva şi două abţineri cu privire la Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor. Documentul relevă între altele că este imperios necesar să nu se mai pună în opoziţie drepturile unei părţi şi obligaţiile celeilalte. Respectarea drepturilor pacienţilor reduce obligaţiile şi responsabilităţile personalului medico-sanitar, corpul medical nu mai trebuie să îşi asume singur decizii care pun în joc viitorul persoanelor, deoarece nu mai ia singur astfel de decizii, mai prevede documentul. Pentru binele tuturor, sprijinirea specialiştilor pentru a răspunde acestor aşteptări este un act de responsabilitatea colectivă: completând formarea în ceea ce priveşte dimensiunile etice, respectarea persoanei şi a drepturilor sale, pentru că aceştia să înţeleagă dinamica, elementele constitutive şi implicaţiile, cu scopul de a nu interpreta respectul drepturilor pacienţilor ca pe o constrângere suplimentară prevede Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor.

Totodată în document se subliniază că este necesară construirea de spaţii de dezbatere şi de întâlnire între specialişti, precum şi între specialişti şi utilizatorii serviciilor sanitare, creând noi moduri de informare a bolnavilor prin mobilizarea tuturor actorilor din sistemul sanitar, elaborând noi modalităţi pedagogice de obţinere a consimţământului, care să conducă la o alianţă terapeutică. Alte prevederi se referă la elaborarea şi difuzarea de noi metode organizaţionale şi pedagogice destinate reducerii la minim stresul pe care îl suportă copiii ca urmare a tratamentului medical şi în special ca urmare a şederii în spital, instituirea de comitete de etică clinică în cadrul instituţiilor de sănătate, care vor permite sprijinirea specialiştilor şi respectarea drepturilor bolnavilor, incluzând protecţia şi promovarea drepturilor pacienţilor în codurile etice şi de conduită ale specialiştilor, consolidând capacitatea sistemului de a fi uşor de înţeles pentru utilizatori şi valorificând locul şi rolul corpului de specialişti, imaginând noi forme colective de practică, în care să fie implicaţi medici şi alţi specialişti din domeniul sanitar.AGERPRES/(Cornelia Stanciu).

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR solicită factorilor de decizie să negocieze realist şi cu bună credinţă cu sindicatele în privinţa efectuării gărzilor suplimentare Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită "insistent şi cu fermitate" factorilor de decizie din ministerele Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii să negocieze "realist şi cu bună credinţă" cu sindicatele reprezentative ale medicilor în privinţa modului de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei...
CMR atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă medicii şi îl invită pe Ponta să explice nerezolvarea acestora Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, pe care îl invită la Adunarea Generală a CMR din martie pentru a explica de ce doleanţele medicilor nu pot fi rezolvate.
CMR se delimitează de afirmaţiile privind presupuse etiologii ale SHU; nu fac decât să creeze panică Colegiul Medicilor din România se delimitează de afirmaţiile apărute în mediile de informare şi pe reţele virtuale în legătură cu presupuse etiologii ale sindromului hemolitic-uremic şi consideră că acestea nu fac decât să creeze panică şi neîncredere în profesionişti şi instituţii.
CMR avertizează Guvernul că o situaţie asemănătoare celei din Slovacia ar putea apărea şi în România Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi exprimă susţinerea faţă de medicii din Slovacia în lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale, avertizând Executivul că o situaţie asemănătoare ar putea apărea şi în România din pricina finanţării necorespunzătoare a sistemului medical.
CMR: Tema principală de dezbatere din campania pentru europarlamentare trebuie să fie starea sănătăţii Colegiul medicilor din România a lansat marţi un apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru alegerile europarlamentare să fie starea sănătăţii.
CMR a acordat distincţia Ad Honorem medicilor supravieţuitori ai accidentului aviatic din Apuseni Colegiul medicilor din România (CMR) a acordat joi distincţia "Ad Honorem" medicilor supravieţuitori în accidentul din Apuseni, familiei studentei Aureliei Ion, piloţilor Adrian Iovan şi Răzvan Popescu.