Cele mai citite
 


Cseke Attila: Eu nu văd nicio problemă în deschiderea reprezentanţei la Bruxelles a 'Ţinutului Secuiesc'
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că nu vede nicio problemă cu privire la deschiderea la Bruxelles a reprezentanţei Ţinutului Secuiesc, găzduită gratuit de Casa Regiunilor din Ungaria.
"Pot să vă spun că, din ceea ce ştiu eu, este o reprezentanţă a celor trei judeţe care din tradiţie şi din istorie se numesc şi Ţinut Secuiesc. Pot să vă spun că sub această denumire mai sunt şi alte zone ale ţării, regiuni din România care poartă denumiri asemănătoare - Ţara Haţegului sau Ţara Bârsei. Eu nu văd niciun fel de problemă din acest punct de vedere", a spus ministrul Sănătăţii, răspunzând unei întrebări a presei.
El a menţionat că nu vede nicio problemă în faptul că acest birou de reprezentare ocupă un spaţiu cedat gratuit de Casa Regiunilor din Ungaria, adăugând că orice ofertă "gratis" trebuie acceptată.
"Nu ştiu dacă este finanţat de către un alt stat, dar vă rog să verificaţi informaţia dacă au existat agenţii de dezvoltare regionale din România care au avut spaţiu închiriat de la vreun land din Germania. Şi alte regiuni ale României şi-au deschis birouri închiriate sau puse la dispoziţie de către alte state, deci iarăşi nu văd nicio problemă. Eu am fost învăţat când cineva îţi oferă pe gratis ceva să accepţi. Dacă se oferă pe gratis un spaţiu, eu aş fi de acord", a spus Cseke Attila.
Întrebat de jurnalişti dacă prin aceste consideraţii este de acord cu punctul de vedere al Guvernului în această privinţă exprimat în aceeaşi conferinţă de presă, cu câteva minute mai devreme, de premierul Emil Boc, ministrul Sănătăţii a menţionat că şeful Guvernului s-a referit la altceva.
"Nu, este puţin altceva. Dânsul s-a referit la un aspect, eu m-am referit la alt aspect. Şi v-am spus că sub această denumire de regiune mai există şi alte regiuni din România şi în care nu locuiesc majoritar etnici maghiari. Este voinţa oricărei zone, regiuni dacă vrea să se prezinte şi la nivel internaţional", a mai afirmat ministrul Cseke Attila.
Guvernul României nu a recunoscut şi nu va recunoaşte niciodată o entitate care nu este prevăzută în Constituţia şi în prevederile legale din România, a declarat premierul Boc, miercuri seară, referitor la deschiderea la Bruxelles a "reprezentanţei Ţinutului Secuiesc".
"Guvernul României nu a recunoscut şi nu va recunoaşte niciodată niciun fel de entitate care nu este recunoscută de Constituţia României şi nu are acoperire legală în România. Este un punct de vedere clar, ferm, fără echivoc al Constituţiei şi al Guvernului României", a spus primul-ministru. El a subliniat că niciun reprezentant al Partidului Popular European, din care face parte şi Partidul Democrat Liberal, nu a participat la evenimentul de la Bruxelles de lansare a acestei reprezentanţe.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a participat miercuri seară la deschiderea aşa-numitei ''reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles'', care va funcţiona în Casa Regiunilor ungare din capitala belgiană.
La eveniment au mai luat parte, printre alţii, ambasadorul Ungariei în Belgia, Zoltan Hernyes, eurodeputatul român Sogor Csaba, preşedinţii consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi, respectiv, Borboly Csaba.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi declarase, marţi, că lansarea reprezentanţei la Bruxelles a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" şi găzduirea acesteia de Casa Regiunilor ungare are implicaţii în planul relaţiei bilaterale cu Budapesta, iar convocarea la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a avut ca scop transmiterea rezervei ferme a părţii române faţă de acest demers.
"L-am convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti pentru a-i notifica rezerva noastră de principiu foarte ferm exprimată faţă de această găzduire pe care o considerăm discutabilă", a afirmat ministrul Baconschi. El a susţinut că demersul deranjează din punct de vedere simbolic, dar şi la nivel bilateral.
Baconschi a reamintit că MAE român a cerut ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de inaugurare a "reprezentanţei Ţinutului Secuiesc" şi a evidenţiat şi poziţia de delimitare exprimată de grupul PPE din Parlamentul European. AGERPRES/(A - Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.
(Corespondenţă) Eugen Nicolăescu: Am discutat în cadrul Consiliului despre un acord privind achiziţiile publice comune Bruxelles, 10 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din UE au discutat cu comisarul european Tonio Borg despre un acord privind achiziţiile publice comune, care va asigura posibilitatea de a organiza o licitaţie la nivelul UE şi de a cumpăra, de exemplu, vaccinuri...
Emil Boc: Cseke Attila nu şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu şi-a prezentat demisia din funcţie în ultimele două zile şi nici nu şi-a anunţat intenţia în acest sens, după tragedia de la maternitatea Giuleşti soldată cu moartea a patru bebeluşi.
Noi reglementări pentru funcţionarea farmaciilor anunţate de ministrul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că vor apărea noi reglementări privind funcţionarea farmaciilor.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.