Cele mai citite
 


Cseke Attila: Ministerul Sănătăţii consideră că medicii de familie nu au motive să refuze semnarea contractului-cadru
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii consideră că medicii de familie nu au motive să refuze semnarea contractului-cadru, în condiţiile în care toate problemele sau propunerile ridicate de aceştia au fost rezolvate deja în proporţie de 95%, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, ministrul Cseke Attila.
"Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, nu sunt motive pentru un refuz de semnare a contractului de către medicii de familie. Practic, toate propunerile, problemele ridicate de-a lungul timpului de medicii de familie sunt soluţionate ori prin modificarea contractului-cadru care s-a publicat ieri în Monitorul Oficial ori prin normele la acest contract-cadru care astăzi se publică în Monitorul Oficial", a spus ministrul Cseke, întrebat de presă cum va proceda în privinţa medicilor de familie care refuză să semneze.
El a cerut să se facă o comparaţie între problemele ridicate de medicii de familie şi cele soluţionate în plan legislativ prin noile prevederi, în opinia sa rezultând că acestea sunt deja rezolvate în proporţie de peste 95%. "O să vedeţi că ele sunt soluţionate peste 95%, deci din punctul nostru de vedere nu există probleme pentru care se refuză sau s-a refuzat semnarea contractului", a continuat ministrul.
Ministrul Sănătăţii afirmase anterior, în altă conferinţă de presă susţinută miercuri, că nu mai există probleme nesoluţionate ale medicilor de familie. "Am avut întâlniri cu medicii de familie în urma cărora au fost soluţionate probleme cum ar fi bugetul orientativ, am introdus un spor în plus pentru medicii de familie din zona Deltei. În ceea ce priveşte valoarea per capita, aceasta este de 3 lei, iar per serviciu a crescut de la 0,9 lei la 1,8 lei per punct. În lista serviciilor s-au mai introdus anumite servicii care erau la per capita, respectiv la capitolul per servicii cum ar fi imunizările, consultaţiile finale, epicriza de etapă. Este o listă de servicii mai extinsă", a explicat ministrul Cseke Attila.
El a precizat că persoanele care nu sunt asigurate nu beneficiază decât de asistenţă de urgenţă sau epidemiologică, iar privitor la bolnavii cronici, dacă nu sunt programaţi şi nu reprezintă o urgenţă, vor fi consultaţi după ce plătesc o taxă.
Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru de la 1 iunie în actualele condiţii, a declarat, luni, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Române de Medicina Familiei, motivând că informatizarea este o problemă serioasă, în care ar trebui să se implice Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.
"Informatizarea este o problemă serioasă pentru care ar trebui să se implice Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii. Ar fi mai ieftin dacă s-ar face licitaţie, în plus, responsabilitatea pentru funcţionarea sistemului trebuie să fie asumată de cei care doresc acest lucru", a spus dr. Tănăsescu.
Ea a adăugat că o altă problemă care nu este clară în contract este cea a consultaţiilor pentru bolnavii cronici - dacă se fac la una sau la trei luni şi a precizat că medicii de familie nu sunt de acord nici cu semnarea "în alb a unui contract pe doi ani, a cărui finanţare nu se cunoaşte", şi nici cu faptul că nu se ştie ce se întâmplă cu pacienţii care nu-şi plătesc asigurările de sănătate, dacă au dreptul sau nu la consultaţii.
Contractul-cadru pe acest an ar fi trebuit să fie semnat de furnizorii de servicii medicale de la 1 aprilie, dar semnarea a fost amânată pentru 1 iunie. Medicii de familie nu sunt de acord nici cu această dată, câtă vreme nu au fost modificate punctele divergente în totalitate, ci numai o parte, respectiv cel referitoare la bugetul orientativ şi cel privind sancţiunile pentru medici, care a fost scos scos de autorităţi.
În mai multe judeţe ale ţării sunt organizate în aceste zile proteste ale medicilor de familie cu privire la contractul-cadru. AGERPRES/(A - Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. R.Tănăsescu: Medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru la 1 iunie în actualele condiţii Medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru de la 1 iunie în actualele condiţii, a declarat luni dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Române de Medicina Familiei, motivând că informatizarea este o problemă serioasă, în care ar trebui să se implice Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
Dolj: Medicii de familie solicită un act adiţional şi pentru luna iunie Medicii de familie din România solicită un act adiţional la actualul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pentru luna iunie, perioadă în care să poată studia normele noului contract-cadru după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.