Cele mai citite
 


Cuba îşi reduce costurile pentru sănătate în cadrul reformelor economice
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cuba a suprimat 46.000 de posturi de tehnicieni medicali şi a închis 602 cabinete de consultaţie pentru a-şi reduce costurile de sănătate, în cadrul unei vaste reforme a sistemului său economic, însă numărul medicilor rămâne în creştere, relatează joi France Presse, citând o sursă oficială.
Pe insulă, accesul la serviciile de sănătate, universal şi gratuit, este o emblemă a revoluţiei şi o referinţă în America Latină, însă de la criza economică din anii '90, după căderea blocului sovietic ce sprijinea regimul cubanez, sistemul de sănătate s-a deteriorat din lipsă de resurse şi de control.

Numărul de 'tehnicieni din stomatologie, farmacie, laboratoare, raze X, asistenţi dentari şi alţi tehnicieni intermediari din sănătate' a scăzut de la 133.788 în 2009 la 87.628 în 2010, potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistici /ONE/. În paralel, numărul de cabinete de consultaţie ale 'medicilor de familie' a scăzut de la 12.068 în 2009 faţă de 11.466 anul trecut, potrivit aceleiaşi surse.

În pofida acestor reduceri, numărul de medici a crescut cu 1.626, iar cel al dentiştilor cu 572. Reducerile de efective se înscriu în cadrul reformelor lansate de preşedintele cubanez Raul Castro în încercarea de a salva un model economic aflat în pragul falimentului. Acestea au fost validate de cel de-al VI-lea Congres al Partidului Comunist /PCC, partid unic/ în aprilie.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gorj: Două cabinete medicale pentru pensionari, închise din lipsa medicilor Două cabinete medicale, aparţinând Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Gorj nu pot deservi pensionarii bolnavi care nu îşi permit o consultaţie în spital sau în cabinetele particulare din cauza faptului că nu există medici care să lucreze în cadrul acestora, a declarat joi, pentru AGERPRES...
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Dolj: Congres de medicină dentară la Craiova Facultatea de Medicină Dentară Craiova organizează, în perioada 7-9 iunie, cel de-al V-lea Congres "Zilele Medicinii Dentare Craiovene", prilej cu care, vineri, va avea loc şi o masă rotundă pe tema sistemului de sănătate oro-dentară din România în contextul sistării alocării fondurilor pentru decontarea...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
Laboratoare de somn si cabinete de consultatie somnologie Lista laboratoarelor de somn si cabinetelor de consultatie somnologie din Romania