Cele mai citite
 


Dr. Cristiana Bărăgănescu (APMF Vâlcea): Prevederile noului contract-cadru îi transformă pe medicii de familie în birocraţi
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prevederile noului contract-cadru îi transformă pe medicii de familie în birocraţi şi mai puţin în furnizori de servicii medicale, consideră preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Vâlcea, Cristiana Bărăgănescu.
"Pur şi simplu noi va trebui să facem muncă de hârţogari, acte, contabilităţi, informatizare şi multe alte operaţii conexe care reduc timpul acordat consultaţiei propriu-zise. Vor creşte costurile, se vor diminua cu până la 30% veniturile prin schimbarea punctului şi prin modificarea procentului între capitaţie şi servicii. Vor fi mulţi medici care probabil vor încerca să ofere mai multe servicii medicale în goana după bani, dar şi aici ne întâlnim cu o restricţie, mă refer la raportarea unei boli o dată la trei luni de parcă omul ar trebui să se îmbolnăvească la termen precis", a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele APMF din Vâlcea.
Aceasta reclamă şi hibele sistemului informatic implementat SIUI care "nu de puţin ori a oferit erori în ceea ce priveşte calitatea de asigurat a unor pacienţi".
"M-am trezit nu doar cu angajaţi care apar în baza de date a SIUI ca neasiguraţi, dar şi cu sugari sau elevi şi studenţi care apar ca fiind neasiguraţi. Bun, înţeleg faptul că la angajaţi ar putea să fie vina angajatorilor care nu depun la timp lunar declaraţiile pentru proprii salariaţi, dar în cazul sugarilor a cui e vina pentru că nu apar la asiguraţi?", a mai spus medicul.
La rândul său, dr. Costică Pleşoianu, medic şef în cadrul CAS Vâlcea, este de părere că medicii de familie ar putea apela la un prestator de servicii pentru a "scăpa de partea birocratică".
"În statele europene funcţionează acel prestator care lucrează pentru mai mulţi medici de familie. Este ca şi la alte firme unde aspecte care ţin de contabilitate sau de alte activităţi care nu sunt medicale sunt operate de cineva pe baza unui contract de colaborare. Important este să existe voinţă. Restul aspectelor reclamate de medicii de familie ţin strict de educaţie şi de mentalităţi ale oamenilor. Cât priveşte procentul de 50 cu 50 s-a identificat un raport proporţional între listă şi servicii medicale pentru a nu-i dezavantaja pe cei care au număr mic de pacienţi înscrişi. Vreau totuşi să spun că noile prevederi sunt discutate de foarte mult timp, medicii de familie le cunosc foarte bine, ele fac parte din ansamblul reformelor din sistemul sanitar", a declarat dr. Pleşoianu.
În ceea ce priveşte noile criterii de internare, acesta susţine că sunt foarte multe abuzuri de internări în spitale cu complicitatea medic-pacient sau chemări inutile ale ambulanţei "care costă" şi care sar veriga principală a sistemului medical - medicul de familie.
Aproximativ 90% dintre medicii de familie vâlceni nu vor semna noul contract-cadru cu Casa de Asigură de Sănătate.
"Fiecare medic vâlcean va semna după cum crede că va fi ars la buzunare. Noi am făcut cu ceva vreme în urmă un tabel în care 90% din medici au semnat pentru a nu aplica la acest cadru. De ce? Pentru că nu au fost publicate norme, habar nu avem despre ce e vorba, ce a apărut pe site-uri sunt firimituri. Există un act adiţional în vigoare care poate fi prelungit. Altfel spus cred că foarte puţini din cei 220 de medici de familie din Vâlcea vor semna noul contract cadru", preciza zilele trecute dr. Bărăgănescu.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru 2011-2012, publicat pe site-ul CNAS, raportul plăţii per capita şi pe serviciu este de 50% - 50%. Valoarea punctului "per capita" este unic pe ţară, în valoare de 2,56 lei, calculat în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie. Valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este unică pe ţară, este valabilă pe perioada contractului şi este în valoare 1,3 lei.
Programul săptămânal de activitate este de 35 de ore, pentru un număr de 2.200 de persoane înscrise pe lista medicului de familie. În situaţiile exceptate în care numărul pacienţilor înscrişi este mai mare de 2.200, programul se poate prelungi sau modifica.
Potrivit actului normativ, pentru o listă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de persoane înscrise, programul se majorează cu o oră, iar pentru o listă mai mare de 3.000 de înscrişi, cu două ore. AGERPRES/(AS - Liviu Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vâlcea: Toţi medicii de familie au semnat noul contract cu CJAS Toţi medicii de familie din judeţul Vâlcea au semnat noul contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.
Vâlcea: 90% dintre medicii de familie nu vor semna noul contract-cadru cu CAS Aproximativ 90% dintre medicii de familie vâlceni nu vor semna noul contract-cadru cu Casa de Asigură de Sănătate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din judeţ, dr. Cristiana Bărăgănescu.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Vâlcea: Aproape jumătate dintre medicii de familie au depus dosarul pentru noul contract-cadru Peste 100 de medici de familie din Vâlcea şi-au depus dosarele pentru a semna noul contract-cadru, a declarat, joi, preşedintele CJAS Vâlcea, ec. Rodica Mărginean.
Cătălin Şeitan(CJAS Braşov): Noul contract cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, centrat pe nevoile asiguraţilor Un număr de 695 din 702 de furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale până la 1 iulie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov au semnat actele adiţionale privind furnizarea respectivelor servicii, urmând să parafeze în luna în curs noul contract cadru, a informat luni...