Cele mai citite
 


Dr. D.Mihăilă: Camerele de gardă ar trebui degrevate de solicitări mărind accesul la medicul de familie
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că în cazul noului Contract-cadru problema nu este a Ministerului Sănătăţii, pentru că acesta a aprobat cam tot ce s-a cerut privitor la pacienţi.
"Noi am avut obiecţii în legătură cu noul Contract-cadru pe două probleme legate de pacienţi, care sunt realizate în cea mai mare parte, şi probleme referitoare la noi, care nu s-au rezolvat. Este vorba de finanţarea medicinei de familie, în condiţiile în care camerele de gardă sunt supraaglomerate. Acestea ar trebui degrevate de aceste solicitări mărind accesul la medicul de familie. Or, câtă vreme suntem plafonaţi la maximum 20 de consultaţii pe zi, este o activitate restrânsă. Chiar dacă am fi semnat Contractul-cadru pentru 2011, în maximum o lună cabinetele nu ar fi supravieţuit, întrucât nu mai avem aceleaşi venituri ca anul trecut", a spus dr. Doina Mihăilă.
Referindu-se la actul adiţional propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aceasta a precizat că "actul adiţional se face la contractul pe 2010, altfel nu ar putea fi numit act adiţional''.
''Dar se ia în considerare Contractul-cadrul pe 2011 şi normele pe 2011. Este un contract pe termen limitat cu valori noi, lucruri refuzate de medicii de familie din start", a spus dr. Mihăilă.
Ea a adăugat că medicii de familie vor lucra în regim de gratuitate o săptămână pentru pacienţi, dar fără să poată elibera reţete şi bilete de trimitere. Dr. Doina Mihăilă a explicat că nu se poate să lucrezi fără să fii motivat, cu venituri de anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile de regie ale cabinetului au crescut.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie a mai subliniat că în acest moment, medicii de familie nu au venituri şi oricum, o consultaţie la medicul de familie este sub 10 lei, iar ei consideră că nu sunt plătiţi cum trebuie.
În ceea ce priveşte sistemul informatic, dr. Doina Mihăilă a spus că ''medicii de familie nu pot să accepte un sistem informatic la pachet, prin care ei să acopere nu doar cheltuielile pentru cititoarele de card, iar dacă apare o defecţiune în sistem să fie culpabilizaţi''.
Ea a menţionat că miercuri ar fi trebuit să se facă raportarea on line, dar nu s-a putut face deoarece sistemul a căzut.
''Normele pentru Contractul cadru au fost publicate în Monitorul Oficial miercuri seară şi ar fi trebuit puse pe site-ul CNAS, ori lucru acesta nu s-a întâmplat'', a mai spus dr. Doina Mihăilă. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Dolj: Medicii de familie solicită un act adiţional şi pentru luna iunie Medicii de familie din România solicită un act adiţional la actualul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pentru luna iunie, perioadă în care să poată studia normele noului contract-cadru după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...