Cele mai citite
 


E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia?
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate ridicându-se la câteva sute. Dar, totuşi, de unde provine epidemia? - comentează joi postul de televiziune belgian RTBF.
În condiţiile creşterii incertitudinilor, neîncrederea în rândul consumatorilor europeni tinde să devină generală faţă de tot ceea ce înseamnă legume.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a recunoscut că aproape în întreaga Uniune Europeană s-a constatat o scădere radicală a consumului de fructe şi legume, fără a fi vorba doar de castraveţi, avansaţi iniţial ca posibilă sursă de contaminare în cazurile din zona oraşului german Hamburg. Prioritatea rămâne aşadar determinarea originii bacteriei, lucru afirmat miercuri şi de comisarul european pentru sănătate, John Dalli.
Ministrul belgian al agriculturii, Sabine Laruelle, susţine la rândul său că trebuie ''sporite presiunile asupra Germaniei pentru a găsi originea problemei''. Potrivit lui Laruelle, "pentru a da asigurări consumatorilor, nu este nevoie decât de transparenţă''.
În laboratoarele germane au fost începute noi teste. Se cunoaşte deocamdată că aproximativ 1.500 de persoane contaminate trăiesc în Germania sau au tranzitat ţara. Se mai ştie că bacteria E.coli poate fi transmisă efectiv la om prin legumele consumate, dar şi prin laptele crud şi carnea tocată. În subconştientul consumatorilor, însă, castraveţii şi roşiile rămân principalele surse suspecte, iar pentru producătorii de legume, răul a fost deja făcut.
"Spania a pierdut deja 200 de milioane de euro într-o săptămână. În Olanda, pierderile sunt de cinci milioane de euro pe zi. Iar în Belgia, luni, trei sferturi dintre castraveţii vânduţi în mod obişnuit nu şi-au găsit cumpărători'', explică Sabine Laruelle.
Dincolo de ajutoarele naţionale sau regionale ce vor trebuie să fie acordate legumicultorilor, Spania, Olanda şi Germania au intenţia de a cere Uniunii Europene compensaţii financiare pentru propriii producători. AGERPRES/(Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă)Belgia, încă neatinsă de bacteria entero-hemoragică E.coli Bruxelles, 3 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) semnalată la începutul lunii mai în Germania şi care a provocat deja 18 decese în Germania şi Suedia nu a afectat deocamdată Belgia.
Comisia Europeană ridică alerta la castraveţii spanioli Comisia Europeană a anunţat miercuri seară că a ridicat avertismentul emis contra castraveţilor spanioli suspectaţi de a fi provocat o contaminare potenţial mortală cu bacteria E. coli.
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...
UPDATE/Comisia Europeană ridică alerta la castraveţii spanioli Comisia Europeană a anunţat miercuri seară că a ridicat avertismentul emis contra castraveţilor spanioli suspectaţi de a fi provocat o contaminare potenţial mortală cu bacteria E. coli.
(Corespondenţă)Agenda instituţiilor europene, dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria E.coli Bruxelles, 5 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Agenda instituţiilor europene de săptămâna viitoare va fi dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH), care în ultimele două săptămâni a dus la moartea a 19 persoane şi a provocat...
(Corespondenţă) E.coli/Dalli: Testele din Germania nu au confirmat că sursa contaminării este Spania Bruxelles, 1 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Testele pe castraveţi importaţi din Spania, efectuate până acum de către autorităţile germane responsabile pentru siguranţa alimentară, nu au confirmat prezenţa shiga-toxinei E.coli de tip O104, ce produce sindromul hemolitic uremic...