Cele mai citite
 


Germania: Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni (Institutul Robert Koch)
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni, iar sursa infecţiei ar putea să nu fie cunoscută niciodată, susţine Reinhard Burger, preşedintele Institutului german Robert Koch, instituţia federală însărcinată cu controlul sanitar, relatează BBC News.
El şi-a exprimat înţelegerea faţă de nemulţumirile fermierilor spanioli afectaţi de falsa acuzaţie conform căreia castraveţii cultivaţi de ei ar fi stat la baza răspândirii bacteriei EHEC.

Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care poate cauza sindromul uremic hemolitic (SHU). 17 persoane au murit - 16 în Germania şi una în Suedia.

Cel puţin 365 de noi cazuri de E.coli au fost înregistrare miercuri, un sfert dintre ele fiind legate de SHU, o stare asociată cu diaree sângeroasă şi probleme la rinichi, a precizat Institutul Robert Koch. Printre noile cazuri sunt şi două din SUA, ambele la persoane care au călătorit recent la Hamburg, unde au fost înregistrate multe dintre îmbolnăviri.

Profesorul Burger a indicat că este imposibil de spus cât timp va trece până la oprirea epidemiei. "Numărul (cazurilor) se va diminua, dar nu ştiu cât va dura. Ar putea fi săptămâni, luni", a afirmat el pentru BBC.

Această perioadă depinde de două aspecte: dacă alimentele infestate se află în continuare în depozite şi dacă sursa originală mai este activă.

Spania nu a exclus miercuri începerea de acţiuni legale împotriva Germaniei, şi mai ales a autorităţilor de la Hamburg, care au lansat alerta de la începutul crizei castraveţilor, indicând că aceştia ar fi fost contaminaţi cu bacteria E.coli în ţara iberică.

Comisia Europeană a ridicat tot miercuri avertismentul privind castraveţii spanioli. Ministerul spaniol al Sănătăţii a salutat decizia, spunând că este 'un pas foarte important pentru restabilirea normalităţii în cât mai scurt timp posibil pentru sectorul agricol spaniol'.

Pierderile pentru fermierii spanioli au fost estimate la peste 200 de milioane de euro pe lună.

Profesorul Burger a precizat că autorităţile germane au încercat să cântărească riscurile atunci când au dat vina, în mod greşit, pe fermierii spanioli. El a precizat că autorităţile germane au fost nevoite să acţioneze rapid, chiar dacă ulterior concluzia lor s-a dovedit a fi eronată.

"Am vrut să evităm noi surse de infectare. Este un echilibru dificil. Nu vrei să aştepţi mult timp şi, pe de altă parte, nu vrei să dai o alarmă falsă", a spus el.

Întrebat ce i-ar spune unui fermier care a suferit pierderi, Burger a răspuns: "Mi-ar părea extrem de rău şi i-aş înţelege pe deplin nemulţumirile. A fost o situaţie proastă".

În afară de Germania, cazuri de îmbolnăvire cu EHEC au mai fost înregistrate în alte opt ţări europene, printre care Suedia (15 cazuri, un deces), Danemarca (7 cazuri), Olanda (trei cazuri), Marea Britanie (două cazuri), Spania (un caz). Datele provin de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi Institutul Robert Koch.

Practic, toate persoanele care s-au îmbolnăvit locuiesc în Germania sau au călătorit recent acolo.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Epidemia E.coli: medicii avertizează asupra efectelor neurologice grave Iniţial, medicii au fost mai îngrijoraţi de efectele asupra rinichilor pacienţilor afectaţi de E.coli enterohemoragic, sau EHEC. Săptămâna trecută, însă, a devenit evident că efectele secundare neurologice ale infecţiei bacteriene ar putea fi chiar mai rele, informează publicaţia germană Der Spiegel...
Epidemia de E.coli: cinci cazuri în SUA Numărul cazurilor din SUA legate de epidemia de provocată de E.coli în Europa a ajuns la cinci, au anunţat oficiali americani din domeniul sănătăţii. Centrul de Prevenire şi Control al Îmbolnavirilor din SUA a mai adăugat un caz la cele existente. Dar spre deosebire de cele patru anterioare, acesta nu...
Un nonagenar, ultima victimă a epidemiei de Eceh din Germania Epidemia cu bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh) a provocat un nou deces în Germania, potrivit autorităţilor, ridicând la 37 numărul morţilor din această ţară, în timp ce bilanţul din Europa este de 38 de victime, relatează AFP.
Două cazuri de contaminare directă cu bacteria ECEH în Danemarca O femeie de 60 de ani şi o fetiţă de 6 ani au fost contaminate de rude în Danemarca cu aceeaşi tulpină a bacteriei E. coli enterohemoragică (ECEH) care a provocat zeci de morţi în Germania, a anunţat joi un institut danez, citat de AFP.
Epidemia de E.coli: Al doilea caz confirmat în Polonia Un al doilea caz de infectare cu bacteria Eceh a fost confirmat în Polonia la un băieţel de 7 ani, al cărui tată s-a aflat recent în Germania, au indicat miercuri autorităţile sanitare poloneze, citate de AFP.
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...