Cele mai citite
 


Laurenţiu Bănilă (BGS): În România este o criză de sânge fără precedent
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România suferă de o criză de sânge, fără precedent, doar 66% din necesarul zilnic fiind acoperit anul trecut, motiv pentru care este nevoie de o schimbare de mentalitate, dar şi de bani mai mulţi pentru recompensarea donatorilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, Laurenţiu Bănilă, director de vânzări al asociaţiei BGS pentru situaţii de dezastre şi calamităţi.
"Este o nevoie acută de sânge. De multe ori, pacienţii au organul ce trebuie transplantat, dar nu este sânge. Este o criză fără precedent de sânge. România avea sânge până în 1990", a spus reprezentantul BGS.
El a arătat că, în România, doar 2% din populaţie donează sânge, în timp ce media europeană este de 10%. La nivel european, ţara cu cei mai puţini donatori, după România, este Albania, unde doar cinci din o mie de cetăţeni acceptă să doneze sânge.
Statisticile arată că cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde, ceea ce înseamnă că în medie este nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual, în ţară. Numai în Bucureşti, necesarul anual este de peste 300.000 de unităţi de sânge.
Fiecare spital din România ar trebui să aibă zilnic rezerve de sânge de cel puţin de 900 de ml doar pentru o singură intervenţie chirurgicală, însă de multe ori operaţiile sunt amânate până când se adună suficient sânge.
Pentru a face rost de sânge, BGS a început o campanie în mai multe oraşe din România, campanie care va dura zece ani.
Deja, în Bucureşti, Ploieşti şi Braşov, la apelul BGS au răspuns 450 de donatori. Cu o medie de 150 de donatori pe zi în oraşele unde strâng sânge, BGS înregistrează dublul de donatori zilnic faţă de un centru de transfuzii. Dacă la nivel naţional, media de donatori de sânge, pe zi, este de 70 de persoane, Sibiul este la jumătatea acestei medii naţionale.
Până acum, la campania de donare de sânge a BGS au răspuns în special români săraci şi cu studii cel mult medii, cu o medie de vârstă între 24 şi 30 de ani. Mulţi dintre donatorii de sânge din campania BGS sunt persoane care fie au mai donat sânge pentru a face rost de bani, fie au donat pentru a ajuta pe cineva drag, dar bolnav, membru al familiei, prieten sau vecin, conform lui Laurenţiu Bănilă.
"România se confruntă cu o criză de mentalitate. Statutul de donator se atribuie doar săracilor, care primesc acele bonuri de masă. Încercăm să creştem o generaţie de donatori, care să înţeleagă că statutul de donator este unul cu care să se mândrească, nu este ceva ruşinos", a explicat Bănilă.
Campania BGS continuă sâmbătă, 4 iunie, la Spitalul CFR din municipiul Sibiu, între orele 7,30 - 14,30. Aici vor fi patru medici de la Centrul de transfuzii, cu aparatura medicală necesară. Fiecare sibian care doreşte să doneze sânge va trebui să completeze mai întâi nişte formulare şi să îşi facă pe loc nişte analize, după care va dona sânge, totul fiind estimat să dureze maxim 20 de minute pentru fiecare persoană. Donatorul va primi, conform legii, şapte bonuri în valoare de câte nouă lei fiecare.
O parte din cantitatea de sânge care se va aduna la Sibiu va fi trimisă la Bucureşti, la Centrul Naţional de Transfuzii. AGERPRES/(A, AS - Isabela Paulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.
Maramureş: Criză de sânge în unităţile spitaliceşti Baia Mare, 3 dec /Agerpres/ - Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare livrează sânge unităţilor spitaliceşti din judeţul Maramureş la limită, din cauza numărului insuficient de donatori, a declarat, joi, directorul Centrului, dr. Melania Dascăl.
Campanie de donare de sânge la Politehnică, organizată de UNSR Studenţii vor putea dona sânge până pe 1 aprilie, între orele 8,30 - 12,30, la centrul special amenajat în clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti, în cadrul unei campanii organizate de Asociaţia Studenţilor din Politehnică în parteneriat cu Uniunea Naţională a Studenţilor din România...
Românii pot dona sânge într-un spaţiu renovat şi modernizat în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti Românii pot dona sânge într-un spaţiu renovat şi modernizat în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti, lucrările fiind finanţate cu o sumă de aproximativ 110.000 de euro.
Campania 'Jandarmeria donează viaţă pentru România' continuă (grupaj) Campania "Jandarmeria donează viaţă pentru România", derulată în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine şi Crucea Roşie, a continuat, marţi, în mai multe judeţe ale ţării jandarmii participând la donarea de sânge.
Braşov: Primul centru privat specializat în implant cohlear din România Primul centru privat specializat în implant cohlear din România s-a inaugurat joi, la spitalul Sf. Constantin din Braşov.Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, are trei săli de operaţie şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie produsă de lideri mondiali în domeniu, precum şi...