Cele mai citite
 


Proiect guvernamental care va fi trimis Parlamentului: Până la 20 de ani de închisoare pentru traficul de etnobotanice
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Traficanţii de substanţe etnobotanice cu efecte asemănătoare celor ale drogurilor vor fi pedepsiţi cu până la 20 de ani de închisoare, dacă produsele vândute de cel în cauză provoacă moartea unui consumator, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Guvern.
"Sunt prevăzute şapte tipuri de infracţiuni în proiectul de act normativ, care pot conduce la aplicarea unor sancţiuni cu închisoarea de până la 20 de ani, dacă comercializarea unor asemenea produse a avut ca efect decesul unei persoane. Sancţiunea în acest caz este propusă ca limită minimă 10 ani, limită maximă 20 de ani de închisoare", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la Palatul Victoria.
Persoanele care deţin autorizaţie în condiţiile prezentei legi şi efectuează operaţiuni cu produse etnobotanice ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive sunt pedepsite cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Dacă faptele au avut ca urmare vătămarea uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.
Şi publicitatea făcută oricăror produse pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani, a menţionat, la rândul său, premierul Emil Boc.
Infracţiunile sunt propuse a fi în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General.
Proiectul de lege dă posibilitatea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare (ANSVSA), ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ai Poliţiei să confişte substanţele etnobotanice şi să închidă magazinele care le comercializează.
Proiectul va fi înaintat Parlamentului spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.
"Sperăm ca până la sfârşitul luni iunie să fie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului", a menţionat primul-ministru Emil Boc.
El a precizat că reglementările nu puteau fi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru că prevederile afectează dreptul de proprietate al persoanelor referitor la confiscări. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece...
Emil Boc: Guvernul va decide miercuri asupra actului normativ privind etnobotanicele Guvernul va dezbate, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ pentru combaterea comercializării şi consumului de plante etnobotanice, a anunţat, marţi, primul-ministru Emil Boc.
Premierul Boc: O Ordonanţă de Urgenţă în cazul etnobotanicelor nu mai făcea faţă provocărilor din teren Premierul Emil Boc a explicat luni, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că proiectul de lege privind desfiinţarea magazinelor de vise a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă deoarece Ordonanţa de Urgenţă în cazul substanţelor psihotrope nu face faţă provocărilor din teren.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Boc: Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege a Sănătăţii, a anunţat luni premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
UPDATE/ Boc: Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege a Sănătăţii, a anunţat luni premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.