Cele mai citite
 


PSD propune un proiect de sprijinire a medicinei de familie ca răspuns la "supeficialitatea" cu care CNAS tratează acest domeniu
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru se datorează "dezinteresului şi superficialităţii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează domeniul asistenţei medicale primare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Departamentului de sănătate al PSD, precizând că Partidul Social Democrat propune ca alternativă programul "Medicii de familie în familia comunităţii".
Alexandru Rafila a acuzat faptul că în perioada de două luni din 1 aprilie până la 1 iunie, noua dată la care medicii de familie trebuia să semneze contractul cadru cu CNAS, nu s-au găsit soluţii de rezolvare a acestei situaţii.
"Procentul din Fondul naţional de asigurări de sănătate pentru medicina de familie este doar de 6%. Ceea ce înseamnă o sumă de un euro pe lună pentru fiecare cetăţean din România pentru asistenţa medicală primară. (...) Deci asta este suma care se plăteşte pentru medicul de familie la nivelul celor 11.000 de medici de familie care-şi desfăşoară activitatea în România", a arătat Alexandru Rafila, acuzând faptul că finanţarea "per global" a cabinetelor de medicină de familie a scăzut.
Pentru rezolvarea situaţiei, a mai spus Rafila, PSD a iniţiat mai multe întruniri cu asociaţiile medicilor de familie şi patronatelor din domeniu, în încercarea de a lansa un program intitulat "Medicii de familie în familia comunităţii", care-şi propune alocarea unui procent minim de 9% din Fondul naţional de sănătate pentru asistenţa medicală primară.
"Programul va fi realizat de Departamentul de sănătate al Partidului Social Democrat împreună cu asociaţiile medicilor de familie. O să încercăm să introducem acest proiect şi în programul politic şi de guvernare al Uniunii Social Liberale. În principiu ne propunem alocarea unui procent de minim 9% din Fondul naţional de sănătate pentru asistenţa medicală primară faţă de 6% în prezent. Ne propunem să corelăm în mod real nevoile de sănătate ale populaţiei dintr-un anumit teritoriu cu capacitatea profesională a medicilor de a-i consulta.(...) De asemenea, ne propunem să găsim un mecanism flexibil de finanţare a sistemului asistenţei medicale pentru că, de fapt, acesta este singurul răspuns pe care-l avem la necesitatea reducerii afluxului pacienţilor direct către spitale.(...) Deci ne propunem aplicarea unor soluţii aplicabile şi sustenabile pe termen mediu şi lung", a conchis Alexandru Rafila. AGERPRES/(A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
Prahova: Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu CNAS Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a anunţat, vineri, la Sinaia, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei, Doina Mihăilă.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Braşov: Hospice Casa Speranţei a lansat Ghidul de îngrijire paliativă de bază Braşov, 25 iulie /Agerpres/- Hospice Casa Speranţei a lansat luni, la Braşov, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi platforma online cu mărturiile pacienţilor şi a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază. În ultimele 39 de luni, Hospice Casa Speranţei a testat...
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ