Cele mai citite
 


Rădulescu (MADR): Contaminarea castraveţilor cu toxina E.coli, un accident nefericit care a ţinut de comunicare
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Contaminarea cu toxina E.coli a castraveţilor reprezintă un accident nefericit care a ţinut mai degrabă de comunicare, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/.
'Ceea ce s-a întâmplat în Spania este un accident nefericit, care a ţinut de comunicare, mai degrabă. Va fi un proces între Spania şi Germania, dar deocamdată nu se cunoaşte sursa infecţiei. S-a demonstrat, însă, că sursa nu provine de la castraveţi sau din culturile bio', a afirmat Rădulescu.
Întrebat dacă România nu poate profita de acest incident şi să iasă pe piaţa europeană cu produse de calitate, oficialul MADR a precizat: 'Noi nu avem atâtea produse bio câte solicitări sunt'.
Miercuri, comisarul european pentru sănătate, John Dalli, anunţa că testele pe castraveţii importaţi din Spania, efectuate până acum de către autorităţile germane responsabile pentru siguranţa alimentară, nu au confirmat prezenţa shiga-toxinei E.coli de tip O104, care produce sindromul hemolitic uremic (SHU), iar pentru a avea un răspuns privind sursa contaminării trebuie aşteptate rezultatele finale ale investigaţiilor.
Autorităţile germane au avansat, săptămâna trecută, ipoteza că sursa contaminării ar putea fi două ferme din provinciile spaniole Almeria şi Malaga, de unde au fost exportate mai multe loturi de castraveţi în Germania.
Potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul maladiilor (ECDC), începând cu 2 mai 2011 au fost raportate 401 cazuri de SHU din statele membre, printre care 373 din Germania, din care şase cazuri de decese asociate SHU. Investigaţiile de până acum arată că agentul cauzator al deceselor din Germania ar putea fi O104 (Stx2-pozitiv, eae-negativ).
Deocamdată nu există indicii că laptele proaspăt sau carnea ar fi asociate în cazurile de contaminare, fiind vorba doar de legume. Cele mai multe cazuri s-au produs în nordul Germaniei (în special în landurile Schleswig-Holstein, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia şi Hamburg).
Alte cazuri de SHU au fost raportate în Suedia (15, din care un caz de deces asociat SHU), Marea Britanie (2), Olanda (3), Danemarca (7) şi Spania (1). Pe baza informaţiilor disponibile până acum, o primă concluzie este că toate cazurile au legătură cu nordul Germaniei, inclusiv cazurile din celelalte patru ţări menţionate (fiind vorba de persoane care au călătorit recent în Germania sau cetăţeni germani care au plecat recent din ţara de origine şi au ajuns în Suedia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau Spania).AGERPRES/(A-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) E.coli/Dalli: Testele din Germania nu au confirmat că sursa contaminării este Spania Bruxelles, 1 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Testele pe castraveţi importaţi din Spania, efectuate până acum de către autorităţile germane responsabile pentru siguranţa alimentară, nu au confirmat prezenţa shiga-toxinei E.coli de tip O104, ce produce sindromul hemolitic uremic...
(Corespondenţă)Belgia, încă neatinsă de bacteria entero-hemoragică E.coli Bruxelles, 3 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) semnalată la începutul lunii mai în Germania şi care a provocat deja 18 decese în Germania şi Suedia nu a afectat deocamdată Belgia.
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...
Castraveţi româneşti destinaţi comercializării în UE ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă Castraveţii româneşti de seră destinaţi comercializării în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, după ce au fost blocate contractele în comerţul intracomunitar din cauza epidemiei produse de E.coli, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...