Cele mai citite
 


Senatorul Mircea Banias rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri să menţină interdicţia de a părăsi ţara impusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie senatorului PDL Mircea Banias în dosarul privind contrabanda din Portul Constanţa.
ÎCCJ a respins plângerea senatorului împotriva ordonanţei emise de procurorii anticorupţie.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat miercuri cazul cererii senatorului Mircea Banias de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara impusă de procurori în dosarul privind infracţiunile de corupţie legate de activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.
El a declarat la finalul şedinţei de judecată, care s-a desfăşurat fără prezenţa presei, că a făcut această cerere deoarece modul în care a fost citat şi adus la DNA a fost abuziv.
"Consider ordonanţa abuzivă, nejustificată, e un drept al meu să atac acea hotărâre", a declarat Mircea Banias la sediul ÎCCJ.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, pe 24 mai, faţă de senatorul Mircea Banias măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. În sarcina senatorului PDL procurorii au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat având scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanţa, dar şi din municipiul Bucureşti.
"Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat, cum ar fi cea de senator în Parlamentul României sau de secretar general al MAI, persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori", susţin anchetatorii.
Sursa citată menţionează că, în 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
"În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis inculpatului Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico-administrative în sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional. Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Bogatu Eugen că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, care nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa", arată sursa.
De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
"Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale", mai susţine DNA. AGERPRES/(AS/A - Daniel Alexandru Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
UPDATE/Medicul Şerban Brădişteanu, trimis în judecată pentru că a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului lui Năstase Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Şerban Brădişteanu, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.
DNA a trimis în judecată un profesor al Facultăţii de Farmacie din Universitatea Ovidius Constanţa, pentru luare de mită Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe prof. univ. dr. Gheorghe Ţarălungă, de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, disciplina Farmacologie, Farmacoterapie, Farmacie Clinică, colonel în rezervă, la data...
DNA: Reprezentantul unei firme, deferit justiţiei pentru că a dat mită unui director al SJU Argeş Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Stelian Pânzaru, reprezentant al SC Pansiprod Medical SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Ofiţeri BCCO - Serviciul Antidrog, deferiţi justiţiei de DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti - Serviciul Antidrog pentru trafic de influenţă într-o anchetă privind comercializarea produselor...
DNA: Asistent la cabinetul medical al IPJ Argeş, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gabriel Necula, asistent la cabinetul medical al IPJ Argeş, pentru trafic de influenţă şi şantaj.