Cele mai citite
 


(Corespondenţă)Belgia, încă neatinsă de bacteria entero-hemoragică E.coli
vineri, 3 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 3 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) semnalată la începutul lunii mai în Germania şi care a provocat deja 18 decese în Germania şi Suedia nu a afectat deocamdată Belgia.
Agenţia federală belgiană de control alimentar (AFSCA) a anunţat că nu s-a înregistrat până în prezent niciun caz de contaminare cu ECEH în Belgia şi a recomandat populaţiei respectarea măsurilor de igienă clasice înainte de consumarea legumelor şi a fructelor.
Identitatea bacteriei a fost confirmată joi de Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor (ECDC) - ea are numele ştiinţific ''0104 : H4'', însă cea mai mare necunoscută de până acum rămâne originea epidemiei. Datele publicate joi de ECDC mai arătau că începând cu 2 mai au fost raportate 499 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU, provocat de bacteria E.coli) în statele membre, din care 470 cazuri în Germania. Deocamdată nu există indicii că laptele proaspăt sau carnea ar fi asociate în cazurile de contaminare, fiind vorba doar de legume.
Cele mai multe cazuri s-au produs în nordul Germaniei (în special în landurile Schleswig-Holstein, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia şi Hamburg). Alte cazuri de SHU au fost raportate în Suedia (15), Danemarca (7), Olanda (4), Marea Britanie (2) şi Spania (1). Pe baza informaţiilor disponibile până acum, o primă concluzie este că toate cazurile au legătură cu nordul Germaniei, inclusiv cazurile din celelalte ţări menţionate (fiind vorba de persoane care au călătorit recent în Germania sau cetăţeni germani care au plecat recent din ţara de origine şi au ajuns în Suedia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau Spania).
După ce în urmă cu o săptămână a dat senzaţia că are încredere totală în datele furnizate de autorităţile germane, care indicaseră că sursa contaminării ar fi mai multe loturi de castraveţi ce proveneau din provinciile spaniole Almeria şi Malaga, Comisia Europeană a ridicat miercuri seară alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare.
În privinţa pagubelor economice, Spania a pierdut peste 200 de milioane de euro în aproape o săptămână, iar în Olanda pierderile sunt cifrate la cinci milioane de euro pe zi. Numai valoarea exporturilor belgiene de legume către Rusia, ţară care a impus un embargou asupra importurilor de legume proaspete dinspre UE, se ridică la 30 de milioane de euro anual.
Pe lângă ajutoarele naţionale ce vor trebui să fie acordate legumicultorilor europeni, Spania, Olanda, Germania, Portugalia şi Bulgaria au anunţat deja că vor solicita Uniunii Europene compensaţii financiare pentru producătorii săi.
La rândul său, Comisia Europeană a cerut joi seară retragerea imediată de către Rusia a interdicţiei asupra importurilor de legume proaspete provenind din Uniunea Europeană ca urmare a epidemiei provocate de ECEH, măsură apreciată drept disproporţionată de către Bruxelles. Într-o scrisoare trimisă de comisarul european pentru sănătate publică John Dalli către autorităţile ruse, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Moscovei, subliniind în acelaşi timp că testele realizate de autorităţile specializate spaniole şi germane au arătat că sursa contaminării din nordul Germaniei cu ECEH nu o reprezintă exporturile spaniole de castraveţi.
Executivul comunitar a reamintit că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu ECEH s-au înregistrat într-o zonă limitată geografic, în partea de nord a Germaniei, şi a subliniat că a fost înlăturată alerta privind castraveţii spanioli, ce fusese impusă prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF). Comisia a dat asigurări că va transmite în continuare, într-o manieră transparentă, informaţii partenerilor săi comerciali, inclusiv Rusiei, cu privire la evoluţiile cazurilor de îmbolnăvire cu ECEH pe teritoriul Uniunii.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...
(Corespondenţă) E.coli/Dalli: Testele din Germania nu au confirmat că sursa contaminării este Spania Bruxelles, 1 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Testele pe castraveţi importaţi din Spania, efectuate până acum de către autorităţile germane responsabile pentru siguranţa alimentară, nu au confirmat prezenţa shiga-toxinei E.coli de tip O104, ce produce sindromul hemolitic uremic...
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
CE notifică statele membre cu privire la una din sursele contaminării cu STEC, ce produce E.Coli Comisia Europeană, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), a notificat cele 27 de state membre cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi într-o măsură mai mică alte patru state...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
Sursa contaminării legumelor nu a fost identificată, alerta privind consumul acestora în stare crudă rămâne valabilă Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.