Cele mai citite
 


Antibioticele nu reprezintă soluţia potrivită pentru combaterea infecţiilor cu bacteria E.coli, susţin specialiştii americani
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Specialişti din domeniul sănătăţii publice din SUA atrag atenţia că bacteria E.coli nu este atât de înspăimântătoare pe cât sugerează unele informaţii, relatează New York Times.
"Folosirea unor termeni precum 'bacterie ucigaşă care a suferit mutaţii' este iresponsabilă", a spus dr. Timothy Jones, epidemiolog din Tennessee. "Bacteriile suferă mutaţii tot timpul, chiar şi cele cu care suntem obişnuiţi. Iar a avea o tulpină periculoasă nu este un lucru neobişnuit", a adăugat el.

Experţii din SUA sunt îngrijoraţi în special de informaţiile conform cărora epidemia din Europa implică o bacterie rezistentă la antibiotice - nu pentru că astfel de informaţii sugerează că ar fi vorba de un microb în mod special periculos, ci pentru că arată că europenii nu caută în direcţia potrivită în lupta împotriva epidemiei.

Înţelepciunea medicală acceptată în SUA este aceea că infecţiile cu E.coli nu ar trebui tratate deloc cu antibiotice, chiar dacă tulpina este vulnerabilă la medicamente. Iar când o tulpină dă semne de rezistenţă, tratamentul cu medicamente este o idee în mod special proastă, a spus dr. Phillip Tarr, profesor de pediatrice la Washington University. "Dacă oferi antibiotice, iar tulpina este rezistenţă, atunci oferi respectivei bacterii un avantaj în competiţia cu alţi microbi din intestin care sunt sensibili la medicamente, şi astfel se creează un mediu chiar mai bun pentru infecţie", a explicat dr. Tarr.

Însă, spre consternarea publicului american, medicii europeni par concentraţi pe chestiunea antibioticelor şi alarmaţi că nu au găsit unul care să fie eficient.

Medicii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord asupra ideii că pacienţii care suferă de diaree sângeroasă ar trebuie internaţi şi izolaţi de alte persoane deoarece diareea îi poate infecta şi pe alţii - un mod surprinzător de obişnuit de transmitere. Bacteria toxică E.coli îmbolnăveşte pacientul prin eliberarea unei toxine în intestin care este absorbită în sistemul circulator al sângelui şi afectează micile vase de sânge din corp. Organismul răspunde cu cheaguri care înfundă acele vase. Rinichii, supraîncărcaţi cu mici vase de sânge, sunt în mod special vulnerabili la astfel de blocaje şi îşi pot încetini activitatea sau chiar se pot complet bloca în timpul unui atac toxic, o complicaţie care pune viaţa în pericol.

Specialiştii americani dau ca exemple studii care arată că antibioticele sporesc şansele unui blocaj al rinichilor şi au efecte foarte mici asupra scurtării duratei infecţiei. În loc de antibiotice, cel mai bun tratament este cel cu lichid intravenos, care ajută la funcţionarea rinichilor, a spus dr. Tarr.

Experţii americani înţeleg provocările cu care se confruntă autorităţile sanitare din Europa în încercarea de a găsi sursa infecţiei, din moment ce astfel de investigaţii în SUA au fost la fel de lungi şi confuze. Specialiştii din SUA sunt însă sceptici că tulpina responsabilă, considerată a fi E.coli 0104:H4, se va dovedi a fi unică.

"Acest microb a mai fost observat", a spus dr. Robert Tauxe, din cadrul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din Atlanta. Faptul că tulpina ar avea material genetic care o face rezistentă la antibiotice este, totuşi, uimitor, a spus el.

O lecţie clară care poate fi învăţată din epidemia din Germania este aceea că alimentele contaminate pot proveni de oriunde, a spus şi dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru cercetarea bolilor infecţioase de la Universitatea din Minnesota.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Rezistenţa la antibiotice - o ameninţare pentru sănătatea românilor, avertizează medicii Rezistenţa la antibiotice devine o ameninţare pentru sănătate românilor, în contextul în care există şi în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Microbiologie.