Cele mai citite
 


CE solicită ridicarea interdicţiei Rusiei faţă de importurile de legume proaspete provenind din UE
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a apreciat joi seară drept disproporţionată interdicţia impusă de Rusia importurilor de legume proaspete provenind din Uniunea Europeană ca urmare a epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) şi de aceea a solicitat retragerea sa imediată.
Într-o scrisoare trimisă de comisarul european pentru sănătate publică John Dalli către autorităţile ruse, Comisia Europeană îşi exprimă preocuparea faţă de decizia Moscovei, subliniind în acelaşi timp că testele realizate de autorităţile specializate spaniole şi germane au arătat că sursa contaminării din nordul Germaniei cu ECEH nu o reprezintă exporturile spaniole de castraveţi.
Executivul UE reaminteşte că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu ECEH sunt într-o zonă limitată geografic, în partea de nord a Germaniei, şi subliniază că a fost înlăturată alerta privind castraveţii spanioli, ce fusese impusă prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF). Comisia precizează că va transmite în continuare, într-o manieră transparentă, informaţii partenerilor săi comerciali, inclusiv Rusiei, cu privire la evoluţiile cazurilor de îmbolnăvire cu EHEC.
Rusia a decis joi dimineaţă să interzică importul de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei provocate de ECEH. ''Interdicţia importurilor de legume proaspete, care se referă la toate ţările Uniunii Europene, intră în vigoare din această dimineaţă'', a declarat şeful Agenţiei pentru protecţia consumatorilor, Ghenadi Onişcenko.
Bruxellesul a reacţionat însă prompt, Comisia Europeană precizând că va cere explicaţii Rusiei pentru decizia sa, apreciată ca exagerată. ''Este o măsură disproporţionată. Comisia va trimite o scrisoare autorităţilor ruse pentru a le cere explicaţii. Este vorba despre exporturi de produse europene care anual se ridică la 3-4 miliarde de euro, primele produse fiind merele'', declarase Frédéric Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate. AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CE notifică statele membre cu privire la una din sursele contaminării cu STEC, ce produce E.Coli Comisia Europeană, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), a notificat cele 27 de state membre cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi într-o măsură mai mică alte patru state...
(Corespondenţă) Rusia: Interdicţia importului de legume din UE, o măsură firească Moscova, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Interdicţia temporară a importului de legume din Uniunea Europeană în Rusia reprezintă o măsură firească, în contextul epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul...
(Corespondenţă)Belgia, încă neatinsă de bacteria entero-hemoragică E.coli Bruxelles, 3 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) semnalată la începutul lunii mai în Germania şi care a provocat deja 18 decese în Germania şi Suedia nu a afectat deocamdată Belgia.
(Corespondenţă) CE este implicată substanţial în eforturile de identificare a sursei contaminării cu ECEH Strasbourg, 7 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană şi agenţiile sale specializate sunt implicate substanţial în eforturile de identificare a sursei de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), care a cauzat deja moartea a 23 de persoane, dintre care...
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.