Cele mai citite
 


Medicii specialişti afirmă că nu vor semna contractul-cadru în actualele condiţii
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii specialişti nu vor semna contractul-cadru, dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu vor accepta o întâlnire de urgenţă pentru discutarea modificărilor apărute, se arată într-un comunicat de presă al Alianţei pentru Sănătate, remis joi AGERPRES.
Reprezentanţii alianţei afirmă că, dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu vor accepta întâlnirea de urgenţă propusă pentru discutarea/anularea modificărilor apărute în ultima variantă de norme în comparaţie cu varianta asumată la începutul anului de comun acord cu asociaţiile profesionale ale medicilor şi conducerea CNAS, nu vor semna contractul.
Aceste modificări apărute peste noapte, atât la propriu, cât şi la figurat, au fost realizate fără consultarea niciunui reprezentant al medicilor specialişti, fără studii de impact prealabile sau orice altă argumentare solidă şi constituie un atac la sănătatea populaţiei, susţin reprezentanţii alianţei.
MS şi CNAS distrug printr-o politică deliberată ambulatoriul de specialitate şi paraclinicul când ar fi normal să le susţină şi să participe la dezvoltarea lor pentru scăderea costurilor şi eficientizarea gestionarii fondurilor, afirmă sursa citată.
"Prin protocolul semnat, reprezentanţii CNAS au acceptat ca grupele de vârstă 0-4 ani şi peste 65 de ani să aibă acelaşi număr de puncte pe consultaţie, la publicarea normelor nu s-a ţinut cont de acest lucru. Este doar unul dintre aspectele negociate anterior, acceptate în urma unor motivări foarte riguros efectuate, ignorate complet în realizarea normelor. Sunt destule probleme pe care este necesar să le soluţionăm, nu este acceptabil să revenim în acelaşi punct şi să nu se ia în considerare aspectele menţionate în protocoalele semnate", precizează Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu şi vicepreşedinte al Alianţei pentru Sănătate din România.
"Contractul-cadru pentru serviciile de sănătate şi normele de aplicare ale acestuia pe anul 2011, aşa după cum au fost impuse de CNAS, afectează grav în primul rând pacienţii. Corpul medical, farmaciştii, administratorii unităţilor medicale şi pacienţii, în general, trebuie să fie solidari în protestul împotriva unor dispoziţii cu caracter distructiv al sistemului de sănătate din România. În ultimii ani, datorită iresponsabilităţii celor care guvernează sistemul de sănătate, tot mai mulţi pacienţi nu mai au acces la serviciile de sănătate, iar alţii şi-au pierdut viaţa. Demiterea conducerii CNAS este absolut necesară pentru prejudicierea gravă a sistemul de sănătate. Dacă primul-ministru nu va interveni în acest sens, va trebui să-şi asume întreaga răspundere pentru consecinţele grave în ceea ce priveşte sănătatea şi viaţa românilor", afirmă Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi secretar general al alianţei.
Preşedintele alianţei, Cristian Hodoboc, consideră că "lipsa de dialog, voluntarismul manifestat de MS şi de CNAS au condus la această situaţie dezastruoasă".
"Dacă reprezentanţii acestor două instituţii ar fi răspuns pozitiv numeroaselor noastre solicitări nu s-ar fi ajuns în această situaţie de blocaj", susţine Cristian Hodoboc.
"Astăzi suntem puşi într-o situaţie de ilegalitate fiind obligaţi de CNAS să semnăm acte adiţionale la contractul pe 2010 cu normele de aplicare ale contractului pe 2011, publicate în Monitorul Oficial în data de 01.06.2011 şi care nici măcar nu au fost discutate în prealabil cu părţile, fără să se ţină cont de consultarea asociaţiilor medicale profesionale", afirmă Rodica Tănăsescu, preşedinte Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie şi vicepreşedinte al alianţei
"Condiţiile acordării serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu şi modalităţile de plată ale acestora sunt aproape imposibil de realizat de furnizorii de servicii acreditaţi. Tariful pe caz a fost diminuat cu aproape jumătate faţă de suma de anul trecut, iar aceste tarife se aplică doar dacă pentru fiecare caz sunt recomandate şi efectuate minimum opt servicii din lista prevăzută în anexa nr. 24 la ordin. Sunt pacienţi care au nevoie doar de o singură tehnică, de exemplu pansamentul unei escare multiple, pentru care poate beneficia de servicii medicale în valoare de aproximativ 9 lei. De asemenea, numărul de 90 de zile pe an sau 90 de zile o singură dată în viaţă pentru îngrijirile paliative reprezintă o îngrădire absolută a drepturilor pacienţilor, reprezentanţii CNAS antepronunţându-se din spatele unui birou asupra nevoilor reale ale unui pacient", susţine Măriuca Ivan, director general Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi vicepreşedinte al alianţei.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...