Cele mai citite
 


Mexicul refuză să depenalizeze comercializarea canabisului, propusă de Comisia mondială pentru politică a drogurilor
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul Mexicului, ţară confruntată cu un val de violenţă legată de traficul de droguri, a respins o propunere de depenalizare a comercializării canabisului, conţinută într-un raport al Comisiei mondiale preocupate de politica în domeniul drogurilor, publicat - joi - la New York.
Potrivit lui, această măsură nu permite combaterea criminalităţii organizate.

Secretariatul tehnic al Consiliului mexican al securităţii naţionale a reafirmat într-un comunicat, reluat de AFP, "necesitatea de a separa dezbaterea despre legalizarea drogurilor de lupta împotriva lipsei de securitate". "Legalizarea nu pune capăt delincvenţei organizate, nici rivalităţilor sale şi nici violenţei. Ea nu va întări nici instituţiile noastre de securitate şi justiţie." "A crede că crima organizată este sinonimă traficului de droguri înseamnă a ignora că criminalitatea organizată comite şi alte delicte precum răpirea, extorcarea şi furtul", opinează autorităţile mexicane.

Peste 37.000 de persoane au murit în Mexic în fapte legate de traficul de droguri din decembrie 2006, data începerii ofensivei lansate de preşedintele mexican Felipe Calderon împotriva cartelurilor drogurilor cu sprijinul a 50.000 de militari. Aceste persoane au fost ucise în confruntări între bande rivale, în operaţiunile forţelor de securitate împotriva narcotraficanţilor care îşi dispută traficul spre SUA, primul consumator mondial de cocaină sud-americană, provenită din Columbia, Peru şi Bolivia.

Comisia pentru politica drogurilor cuprinde foşti şefi de stat ca Fernando Henrique Cardoso /Brazilia/ şi Cesar Gaviria /Columbia/. În raportul său, ea estimează că lupta împotriva stupefiantelor a eşuat şi că singura soluţie la care se poate recurge este depenalizarea comercializării canabisului.

Deşi Mexicul respinge această propunere, el îşi exprimă totuşi acordul cu partea din raport care preconizează neincriminarea consumatorilor de droguri. Comunicatul aminteşte că legile federale mexicane au fost reformulate recent pentru a trata dependenţa de droguri ca pe o problemă a sănătăţii publice.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Simpozion academic despre consumul şi dependenţa de droguri Profesori universitari, academicieni, directori ai mai multor institute dezbat, miercuri, la Academia Română, în cadrul unui simpozion, aspecte antropologice, juridice şi medico-sociale privind consumul şi dependenţa de droguri.
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
Primăria din New York introduce restricţii la analgezice în metropolă Unele din cele mai puternice analgezice de pe piaţa americană vor fi disponibile doar în unităţile de urgenţă ale celor 11 spitale publice din New York, a anunţat joi primarul Michael Bloomberg, informează cotidianul New York Times. Primarul metropolei americane a luat această decizie în efortul de a...
Studiu: Reprimarea în forţă a traficului de droguri conduce la creşterea violenţei Creşterea în intensitate a conflictelor armate, a decapitărilor şi a răpirilor care au însoţit războiului Mexicului împotriva cartelurilor de droguri reprezintă o escaladare a violenţelor complet predictibilă, dacă se ia în considerare literatura ştiinţifică din domeniu din ultimele decenii, susţine...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Nouă sursă de informare despre dependenţă Clinică britanică de top - specializată în tratamentul dependenţei - îşi lansează site-ul în limba română