Cele mai citite
 


O nouă tulpină de stafilococ auriu, detectată la vaci şi la om
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O nouă tulpină de stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină a fost descoperită la vaci de lapte şi la om în Marea Britanie şi Danemarca, potrivit unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases - informează AFP.
Această nouă tulpină de SARM (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină) 'pune în mod parţial o problemă de sănătate publică', a subliniat joi Mark Holmes, specialist în medicină veterinară la Universitatea Cambridge, într-o conferinţă de presă, la Londra.

Nu pentru că a fost detectată în lapte de vacă: pasteurizarea omoară bacteria şi nu există aproape niciun risc de contaminare la om prin hrană, a subliniat specialistul.

Adevărata îngrijorare provine din faptul că testul genetic de depistare folosit în mod curent (PCR, reacţia în lanţ a polimerazei) nu oferă siguranţa că noua tulpină este rezistenţă la meticilină. Aceasta înseamnă că, dacă un laborator ia în calcul doar acest test, rezistenţa la meticilină ar trece neobservată, ceea ce ar conduce la un tratament antibiotic neadecvat şi la o agravare a stării bolnavului.

Stafilococul auriu este responsabil de maladii grave, uneori mortale: intoxicaţii alimentare, infecţii supurate, septicemii.

Mark Holmes a cerut să se efectueze în mod sistematic testul clasic şi să se adapteze testele PCR la noua tulpină (mecA - LGA251).

Potrivit aceluiaşi studiu, bovinele sunt suspectate de a fi la originea bacteriei, ceea ce ar îndreptăţi o vigilenţă crescută pentru persoanele care lucrează în contact cu ele în ferme.

Noua tulpină a fost detectată în lapte provenit de la vaci care sufereau de mastită. Cercetătorii au studiat 940 de eşantioane, dintre care 13 au pus în evidenţă noua tulpină.

În paralel, teste efectuate pe eşantioane umane (Danemarca şi Marea Britanie) au arătat prezenţa noii tulpini în 51 de cazuri.

Mai multe elemente, precum proximitatea geografică a cazurilor detectate la om şi animale, alimentează suspiciunea că bovinele ar putea fi la originea contaminării umane, potrivit studiului.

Folosirea excesivă de antibiotice este percepută ca fiind în parte responsabilă de apariţia rezistenţei la antibiotice, atât la om, cât şi la bovine, începând din anii 1960.

Fermierii, 'supuşi unei presiuni concurenţiale de necrezut' potrivit lui Mark Holmes, au tendinţa de a recurge la cel mai bun antibiotic disponibil.

Un studiu irlandez publicat în revista medicală 'Antimicrobial Agents and Chemotherapy' a identificat la pacienţi ai unor spitale irlandeze o nouă tulpină de SARM, foarte apropiată de tulpina britanică.

'Rezultatele studiului nostru şi ale studiului britanic arată emergenţa la bovinele din Europa a noi tipuri de SARM, greu de identificat şi care pot coloniza şi infecta oamenii', a constatat unul dintre autori, profesorul David Coleman de la Universitatea din Dublin.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul...
Sursa pentru un posibil nou antibiotic a fost descoperită în cavitatea nazală (studiu) Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit o bacterie ascunsă în căile nazale care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), informează agenţia Reuters.
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Nou tratament împotriva infecţiilor nosocomiale În fiecare an peste 4 milioane de pacienţi din spitale din Europa suferă din cauza infecţiilor nosocomiale pe perioada în care sunt internaţi. Cele mai frecvente astfel de infecţii intraspitaliceşti sunt provocate de o tulpină a stafilococului aureu ce este rezistentă la tratamentul cu antibiotice. O...
Guvernul britanic va publica săptămânal numărul cazurilor de infecţii intraspitaliceşti Numărul de cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu organisme rezistente la antibiotice vor fi publicate pentru prima dată online săptămânal, în Marea Britanie, într-un efort de a condamna spitalele care nu reuşesc să aibă grijă de pacienţii lor, scrie cotidianul britanic Daily Mail.