Cele mai citite
 


ONU: numărul cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV/SIDA a scăzut din 2001
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În ultimul deceniu s-au înregistrat o scădere cu 25% a numărului cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV, o reducere a deceselor provocate de SIDA şi 'un progres fără precedent' la accesul la tratament şi la serviciile de prevenţie şi îngrijire, afirmă într-un raport dat publicităţii joi seara Programul Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA /UNAIDS/, relatează vineri Associated Press.
Însă, potrivit UNAIDS, aceste rezultate sunt realizate în mod neuniform, sunt extraordinar de fragile şi nu ating încă obiectivele globale.

Potrivit raportului, peste 34 de milioane de persoane trăiau având virusul HIV la sfârşitul anului 2010 - dintre care 2,6 milioane de noi cazuri de îmbolnăviri în 2009 cu virusul care provoacă SIDA.

Un număr estimat de 6,6 milioane de persoane din ţări cu venituri mici şi mijlocii primeau medicamente antiretrovirale la sfârşitul anului trecut, însă, potrivit raportului, alte 9 milioane de persoane din aceste ţări nu primeau un tratament corespunzător pentru această boală, se menţionează în raport.

'Am făcut progrese extraordinare în stabilizarea şi reducerea numărului de noi îmbolnăviri în circa 60 de ţări', a afirmat directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibe, în introducerea raportului. 'Însă acest succes subliniază doar modul în care sunt priviţi şi discriminarea care contribuie la creşterea numărului de noi infectări în rândul populaţiei cu risc ridicat şi vulnerabilitatea femeilor şi a fetelor', a mai spus Michel Sidibe.

Potrivit raportului, în perioada 2008-2010, cazurile de noi infectări cu HIV în rândul persoanelor care oferă servicii sexuale a crescut de la 44% la 50%, iar în rândul persoanelor homosexuale de la 30% la 36%. Circa 20% din cele 15,9 milioane de persoane care-şi injectează droguri trăiesc cu HIV, precizează documentul.

UNAIDS a dat publicităţii acest raport de 139 de pagini înainte de marcarea duminică a 30 de ani de la lansarea primului raport oficial despre HIV de către Centrul american pentru prevenţia şi controlul bolilor.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SIDA: Numărul infectărilor în rândul copiilor s-a redus cu 52% din 2001 (raport) Noile infectări cu HIV în rândul copiilor au scăzut cu 52% din 2001 şi la nivel global, inclusiv în rândul adulţilor, ele s-au redus cu 33% în aceeaşi perioadă, potrivit raportului anual al Programului Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (ONUSIDA) dat publicităţii luni, la Geneva.
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu HIV a crescut îngrijorător în Iran Numărul persoanelor depistate pozitiv cu virusul HIV în Iran a crescut îngrijorător în ultimii zece ani, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, un subiect mult timp tabu în republica islamică, relatează luni Associated Press.
OMS: Europa este unica zonă unde numărul cazurilor de SIDA este în creştere Europa este unica zonă unde indicele de contaminare cu virusul HIV/SIDA continuă să crească, a informat vineri directorul regional pentru Europa din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Zsuzsanna Jakab, transmite Efe.
Numărul infecţiilor cu HIV, în scădere /raport/ Numărul de noi infectări cu virusul HIV continuă să se afle în recul, potrivit ultimului raport anual al organizaţiei ONUSIDA, publicat marţi la Geneva. Raportul mai constată însă că doar 35% dintre cei infectaţi din ţările în curs de dezvoltare au acces la tratamente antiretrovirale, informează AFP...
România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.