Cele mai citite
 


Ovidiu Brînzan: România ar trebui să aibă 50 de spitale de categoria I şi circa 200 de categoria a II-a
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România ar trebui să dispună de minimum 50 de spitale performante, de categoria I şi de altele circa 200 de categoria a II-a pentru ca oamenii să poată fi trataţi corespunzător, a declarat vineri fostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brînzan.
''Sistemul sanitar trebuie finanţat corespunzător. Este inadmisibil ca într-o ţară ca România să existe doar zece spitale performante. Ca să ajungem să tratăm oamenii la standarde corespunzătoare ar trebui să avem cel puţin 50 de astfel de spitale performante şi încă vreo 200 de categoria a doua'', a precizat Brînzan, în cadrul unei dezbateri organizate de Convenţia Medicilor Social-Democraţi Timiş, la Palatul Administrativ.
Cu această ocazie, managerii celor mai importante spitale din judeţ au abordat câteva teme de actualitate ale sistemului sanitar românesc, printre care ''Clasificarea spitalelor - influenţa clasificării în finanţarea spitalelor'', ''Colaborarea complementară între spitale'' şi ''Ghiduri şi protocoale terapeutice''.
Ovidiu Brînzan a declarat pentru AGERPRES că acceptă ideea că în sistemul de sănătate românesc este nevoie de o schimbare, dar că aceasta trebuia să se facă în mod mai elaborat şi în urma unei dezbateri.
''Este nevoie de măsuri, este nevoie de reformă. Astfel de măsuri s-au luat în ultimul timp, mă refer la închiderea unor spitale, care chiar nu-şi justificau existenţa prin lipsa de activitate. Nu contest faptul că unele dintre ele trebuiau închise, nu toate, dar contest faptul că s-a făcut în mod amator, fără să se calculeze consecinţele şi fără să se analizeze mai bine situaţia'', a menţionat Brînzan.
El a subliniat că acelaşi lucru se poate spune şi despre actualele criterii de internare în spitale.
Potrivit acestuia, este bine ''să existe criterii care să spună ce înseamnă o urgenţă sau un caz normal care poate fi internat la rece, cu calm, şi nu noaptea'', dar ar trebui făcută o analiză mai atentă, o dezbatere pe această temă.
''Nu cred că aceste norme se vor aplica, acestea nu sunt criterii care împiedică internarea, medicul poate interna ceea ce doreşte, numai că acel caz nu va fi finanţat dacă nu constituie o urgenţă'', a explicat Brînzan.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Timiş, prof. univ. dr. Lazăr Fulger, a remarcat că nicio discuţie referitoare la destinul medicilor nu trebuie să se facă fără consultarea reprezentanţilor Colegiului.
''Este un moment de cumpănă, în care trebuie sprijinită medicina primară, medicii de familie, pentru că altfel ei vor pleca şi-i vom pierde. De asemenea, Spitalul Judeţean trebuie sprijinit, pentru că, altfel, în toamnă, s-ar putea să avem probleme. Este nevoie de stabilizarea sistemului sanitar şi respectarea demnităţii medicilor'', a afirmat prof. Lazăr Fulger.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, prof. univ. dr. Gheorghe Nodiţi, a subliniat, la rândul său, că sistemul medical românesc are dificultăţi, cea mai mare problemă cu care se confruntă fiind resursa umană.
''Foarte importantă este resursa umană pe care o pierdem datorită condiţiilor de la locul de muncă. S-a crezut că aspectul financiar i-a determinat pe medici şi asistente să plece în străinătate, dar primordială rămâne lipsa condiţiilor. Partea de învăţământ trebuie să crească. Rezidenţii români care pleacă în străinătate, deja de la primul interviu, sunt priviţi ca persoane importante pentru unitatea respectivă'', a explicat prof. Nodiţi. AGERPRES/(A, AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Timiş: Proiectul legii sănătăţii, privit cu scepticism de medici timişoreni Prevederile proiectului noii legi a sănătăţii sunt privite cu scepticism de personalităţi ale vieţii medicale timişorene, atât cu privire la corectitudinea folosirii fondurilor bugetare într-un posibil sistem de sănătate privatizat, cât şi la cea privind selectarea corectă a managerilor performanţi la...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...