Cele mai citite
 


Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu judeţul Dolj unde medicii de familie au semnat în procent de 10%. Aceleaşi semnale sunt şi pentru judeţele Arad, Constanţa, Ilfov, Prahova şi Bucureşti.
Lucian Duţă a făcut referire la "relaţia de concubinaj" existentă între anumiţi medici şi piaţa farmaceutică, care duce la situaţia ca unii dintre doctori să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate.
"Denunţ relaţia de concubinaj dintre anumiţi medicii prescriptori şi companii farmaceutice care pentru efectuarea unor vacanţe insule exotice aceşti medici prescriu anumite medicamente", a spus dr. Lucian Duţă.
El s-a referit la un studiu recent efectuat, în urma căruia s-au găsit prescrise 2.000 de reţete la pacienţi decedaţi, unii chiar de trei ani.
"Suntem în proces de recuperare a sumelor, iar pentru unii dintre medici am anunţat parchetul", a mai spus preşedintele CNAS, referindu-se şi la faptul că se constată un consum mare de medicamente pentru anumite domenii.
"Există un echilibru între consumul de medicamente şi banii alocaţi celorlalte servicii medicale, iar echilibrul s-a rupt complet. Aproape 70% dintre resurse s-au dus pe medicamente. Deşi, în clasamentul ţărilor suntem ţara cu cel mai mic consum de medicamente, foarte mulţi bani s-au dus pe medicamente scumpe, chiar dacă au avut variante mai ieftine", susţine preşedintele CNAS.
El a mai spus că deşi s-au făcut eforturi mari să se stopeze acest consum, reducerea consumului de medicamente nu s-a realizat.
Dr. Lucian Duţă s-a referit în nenumărate rânduri la fraudarea sistemului, care se face prin prescrierea de medicamente de către medici care sunt în anumite relaţii cu firme de medicamente, prescrierea la pacienţi care au decedat, trimiteri către laboratoare din care au de câştigat medicii şi laboratoarele respective. El a spus că prejudiciul adus este de câteva sute de mii de lei.
Preşedintele CNAS a spus că vor fi medici chiar cu 1.500 - 1.800 de pacienţi pe listă, pentru care vor putea înregistra creşteri ale veniturilor de până la 70%.
Dr. Lucian Duţă a mai adus în discuţie şi faptul că în ultima vreme la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Bucureşti au venit numeroşi oameni pentru a-şi obţine adeverinţe care să le dovedească calitatea de asigurat, lucru care nu ar fi trebuie să se întâmple. Potrivit preşedintelui CNAS, cozile s-au format din cauza boicotului medicilor de familie şi farmaciştilor care nu au vrut să verifice acest lucru în Sistemul Informatic.
În ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, preşedintele CNAS a apreciat că actuala clasificare va duce la eficientizarea acestora şi la o finanţare mai bună.
Duţă a afimat că în majoritatea judeţelor au semnat contracte cu Casa un procent de 10% din medicii de familie şi că aceştia vor continua să semneze.
El recomandă ca pacienţii ai căror medici nu încheie contractul cu Casa să meargă la cei care au semnat. AGERPRES/(A-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Dolj: Medicii de familie nu semnează actele adiţionale impuse de Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Dolj nu vor semna actele adiţionale la contractele încheiate pentru anul 2010, pregătite de Casa de Asigurări de Sănătate, pe motiv că acestea sunt întocmite în baza noilor acte normative pe care medicii doresc să le renegocieze.
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
CNAS: Un număr de 2,5 milioane de reţete electronice au fost prescrise în 2013 Un număr de 2,5 milioane de reţete electronice au fost prescrise de la începutul acestui an, din care 2 milioane au fost deja eliberate, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă remis marţi.
Preşedintele CNAS: Nu voi lua în considerare dosarele de hepatită făcute în laboratoarele din afara listei Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că nu va aproba spre decontare dosarele pacienţilor cu hepatită ale căror testări sunt făcute în alt laborator decât cele 50 anunţate oficial.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă: Am găsit noi modalităţi şi începând de luni nu mai sunt motive de cozi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, motivele care au dus la cozile de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).