Cele mai citite
 


Preşedinţii FNPMF şi SNMF: Afirmaţiile preşedintelui CNAS despre medicii de familie sunt răuvoitoare, calomnioase şi jignitoare
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră că afirmaţiile din presă ale preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, cu privire la medicii de familie, sunt răuvoitoare, calomnioase şi jignitoare.
''Din păcate, deja ne-am obişnuit ca dezinformarea şi manipularea să fie metodele clasice de 'comunicare' ale conducerii CNAS. Domnul preşedinte afirmă că finanţarea medicilor de familie a crescut şi că începând cu acest an, medicii 'trebuie să mai şi muncească''', se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES şi semnat de dr. Doina Mihăilă, preşedinte FNPMF, şi de dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.
Semnatarele documentului afirmă că finanţarea în medicina primară a scăzut de la an la an, împotriva oricăror principii de organizare şi strategie sanitară, în condiţiile în care baza oricărui sistem sanitar este medicină primară.
''Afirmaţiile făcute de domnul preşedinte au la bază o aritmetică absolut originală şi au doar rolul de a discredita imaginea medicilor de familie care au decis să nu mai fie umiliţi. Dovada minciunii stă chiar pe pagina de web a CNAS, unde se găseşte raportul de activitate al CNAS pentru 2010. În raport este descris foarte clar trendul descendent al finanţării în medicina primară şi al veniturilor cabinetelor noastre. Evident, fără să adăugăm inflaţia, redevenţa imensă şi cheltuielile tot mai mari ale cabinetelor, multe impuse chiar de CNAS!'', se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, când afirmă că medicii de familie trebuie să mai şi muncească, ''domnul preşedinte jigneşte în ansamblu corpul medical, dovedind că este complet rupt de realitatea din cabinete, având o imagine personală asupra definiţiei cuvântului 'muncă'".
Cele două semnatare ale comunicatului atrag atenţia că medicina de familie este ''veriga esenţială în prevenţie şi în monitorizarea patologiei cronice a întregii populaţii, nu se face cu sapa şi cu târnăcopul, nici cu vorbe!''.
'' Se pare că preşedintele CNAS nu a înţeles ce înseamnă medicina de familie. În toată lumea s-a înţeles că o asistenţă medicală primară de bună calitate este soluţia stabilităţii unui sistem medical. Preşedintele CNAS consideră necesar să ofere jigniri în loc de soluţii! În România, prevenţia şi monitorizarea au o lungă tradiţie, mai vârstnică decât însuşi preşedintele CNAS, iar corifeii acestei activităţi au fost întotdeauna medicii din asistenţa primară'', susţin cei doi medici.
Potrivit acestora, a afirma că de acum medicii trebuie să mai şi muncească ''înseamnă a anula o activitate de câţiva zeci de ani şi a arunca în ridicol activităţile pe care alte sisteme de sănătate le pun pe primul plan''.
''Amintim domnului preşedinte ceea ce în mod curios uită întotdeauna, că primul contact al oricărui pacient cu sistemul de sănătate este medicul de familie. Înţelegerea acestui concept este - după părerea noastră - punctul de pornire al oricărei relaţii de colaborare, dialog sau contractare bilaterală. De aceea, invităm preşedintele CNAS să se informeze minimal asupra organizării unui sistem sanitar, după care aşteptam dialogul pe care l-am dorit întotdeauna'', se arată în finalul comunicatului FNPMF şi al SNMF.AGERPRES/(AS - Marina Bădulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
Preşedintele SNMF: Finanţarea asistenţei medicale primare, jenantă; ea va duce la scăderea veniturilor personalului medical Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a susţinut, joi, la Alba Iulia, că finanţarea asistenţei medicale primare, de sub 6 % din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), este "jenantă". Ea a adăugat că, în această situaţie, veniturile ...