Cele mai citite
 


Putin va verifica validitatea embargoului rus, dar declară că sănătatea populaţiei prevalează asupra OMC
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rusia va verifica validitatea interdicţiei la importurile de legume proaspete din Uniunea Europeană, dar nu-şi va 'otrăvi' cetăţenii în numele normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, în contextul multiplicării criticilor din partea Bruxellesului, relatează AFP.
'Voi verifica corectitudinea deciziei (de interzicere a importurilor de legume din UE) luate de serviciile noastre sanitare, dar aşteptăm în continuare informaţii din partea partenerilor noştri de la Comisia Europeană', a afirmat Putin la un forum al lucrătorilor din sectorul feroviar ce se desfăşoară vineri la Soci, staţiune celebră pe coasta rusă a Mării Negre.

'Reprezentanţii Comisiei Europene spun că decizia Rusiei contravine principiilor OMC, dar oamenii mor acolo (în Europa), întrucât consumă aceste produse, iar noi 'nu ne vom otrăvi poporul în numele a nu ştiu ce principii', a mai spus primul ministru rus, insistând ca partenerii europeni să identifice sursa infecţiei înainte de anularea embargoului de către Moscova.

Rusia a interzis joi importurile de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, în contextul epidemiei generate de bacteria E.coli (Eceh), din cauza căreia au murit deja 18 oameni în Europa, 17 dintre care numai în Germania.

Reprezentantul UE la Moscova a apreciat că această decizie este împotriva normelor OMC, la care Rusia aspiră să adere în acest an, după o perioadă îndelungată de negocieri dificile. 'Rusia vrea şi eu sper că va adera la OMC într-un viitor apropiat', a declarat Fernando Valenzuela într-o conferinţă de presă la Moscova, adăugând că una din condiţiile de aderare la organizaţie este respectarea unei serii de reguli privind măsurile sanitare şi fitosanitare, iar interdicţia decisă de autorităţile sanitare ruse nu ar respecta aceste reguli. Totodată, oficialul european şi-a manifestat surprinderea că Rusia, care negociază de atâta timp aderarea la OMC, decide măsuri care îi subminează acest efort.

Rusia, care a iniţiat în 1993 negocierile cu privire la aderarea la OMC, este una din cele mai mari economii mondiale în afara acestei organizaţii.

Bruxellesul a apreciat de asemenea că embargoul instituit de Rusia este disproporţionat.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Rusia: Interdicţia importului de legume din UE, o măsură firească Moscova, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Interdicţia temporară a importului de legume din Uniunea Europeană în Rusia reprezintă o măsură firească, în contextul epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul...
Bruxellesul cere explicaţii Rusiei pentru decizia de interzicere a importurilor de legume proaspete din UE Comisia Europeană va cere explicaţii Rusiei pentru decizia sa de a interzicere a importurilor de legume proaspete din ţările membre ale Uniunii Europene în urma epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), măsură apreciată drept ''disproporţionată'' de către Bruxelles, notează joi...
CE solicită ridicarea interdicţiei Rusiei faţă de importurile de legume proaspete provenind din UE Comisia Europeană a apreciat joi seară drept disproporţionată interdicţia impusă de Rusia importurilor de legume proaspete provenind din Uniunea Europeană ca urmare a epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) şi de aceea a solicitat retragerea sa imediată.
CE solicită din nou Rusiei ridicarea imediată a embargoului asupra importurilor de legume dinspre UE Bruxelles, 15 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană a cerut din nou, miercuri, punerea în practică a măsurii de ridicare imediată şi fără alte condiţii a embargoului impus de Rusia asupra importurilor de legume proaspete provenind din UE, după ce un acord în acest...
Rusia va relua importurile de legume din UE după identificarea sursei de infecţie Rusia va permite accesul pe piaţa ei a legumelor proaspete din ţările europene doar după ce UE va furniza Moscovei informaţii despre sursa infecţiei, mecanismul de transmitere a acesteia şi localizarea geografică, a declarat joi seara medicul-sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, citat de RIA Novosti...
Rusia va ridica toate interdicţiile impuse statelor UE asupra importului de legume crude Rusia va ridica toate interdicţiile impuse asupra importului de legume crude din statele membre ale Uniunii Europene începând de marţi, 9 august, a anunţat preşedintelui agenţiei naţionale ruse pentru protecţia consumatorului, potrivit Reuters.