Cele mai citite
 


România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
"Cehia şi Germania au decis să nu mai cumpere castraveţii proveniţi din ţările Uniunii Europene, inclusiv din România, din cauza informaţiilor privind contaminarea cu bacteria E.coli. Consumatorii din aceste ţări sunt speriaţi şi nu mai consumă legume, în special castraveţi, iar producătorii români pierd circa 100.000 de euro pe zi din această cauză, întrucât Cehia şi Germania cumpărau zilnic circa 160 de tone de castraveţi produşi în serele româneşti", a spus Rădulescu.
Acesta a precizat că din informaţiile pe care le deţine este posibil ca şi exporturile de roşii din ţările UE să fie sistate în perioada următoare, deşi testele făcute în laboratoarele de profil au demonstrat că legumele noastre sunt sigure.
"Până când nu se va hotărî care este sursa contaminării cu bacteria E.coli. cele două ţări ar putea lua decizia de a sista şi importurile de roşii din ţările comunitare", a precizat oficialul MADR.
Adrian Rădulescu a arătat că la nivelul MADR s-a format o comisie, împreună cu reprezentanţii APIA, pentru inventarierea pierderilor producătorilor români din cauza sistării contractelor de export, fiind cerut, totodată, şi sprijinul Comisiei Europene.
"Am trimis o scrisoare către biroul comisarului pentru agricultură cu situaţia înregistrată în România din cauza sistării contractelor de export cu ţările UE şi aşteptăm vineri un răspuns din partea Bruxelles-ului în privinţa măsurilor care pot fi luate pentru diminuarea pierderilor şi sprijinirea producătorilor români", a precizat Adrian Rădulescu.
Potrivit sursei citate, România nu are deocamdată probleme cu exporturile de castraveţi cornişon către Polonia şi Moldova, unde pleacă zilnic în jur de 400-500 tone de castraveţi de acest tip.
Comisia Europeană a notificat vineri, 27 mai 2011, cele 27 de state membre, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi alte patru state membre au fost afectate de aceasta.
Autorităţile germane au identificat drept una din sursele contaminării castraveţi organici importaţi din două provincii spaniole - Almeria şi Malaga, dar ulterior au anunţat că nu deţin informaţii sigure că aceştea ar fi fost cauza decesului a 18 persoane şi infectarea a altor 2.000 de persoane .
Fermierii spanioli susţin că valul de panică creat de pe urma "psihozei castravetelui" le aduc pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, iar germani pierd circa 4 milioane de euro pe zi, în condiţiile în care cifra de vânzări pentru castraveţi a scăzut cu aproape 90%.
De asemenea, Rusia a interzis, joi, importurile de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E.coli.
Izbucnirea E. Coli, boală caracterizată de simptome de enterocolită acută, a dus deja la decesul a 17 persoane în Germania. Alte cazuri s-au înregistrat în Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi Olanda.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CE notifică statele membre cu privire la una din sursele contaminării cu STEC, ce produce E.Coli Comisia Europeană, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), a notificat cele 27 de state membre cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi într-o măsură mai mică alte patru state...
Castraveţi româneşti destinaţi comercializării în UE ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă Castraveţii româneşti de seră destinaţi comercializării în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, după ce au fost blocate contractele în comerţul intracomunitar din cauza epidemiei produse de E.coli, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul...
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume; România va primi 3,74 milioane de euro Uniunea Europeană a decis joi să suplimenteze cu 17 milioane de euro fondul de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului...
Olanda va solicita UE un ajutor financiar pentru producătorii săi de legume Olanda a anunţat marţi că va solicita Uniunii Europene un ajutor pentru producătorii săi de legume care se confruntă cu o scădere a exporturilor spre Germania, în urma epidemiei povocate de bacteria E.coli atribuită unor castraveţi, transmite France Presse.
Rădulescu (MADR): Contaminarea castraveţilor cu toxina E.coli, un accident nefericit care a ţinut de comunicare Contaminarea cu toxina E.coli a castraveţilor reprezintă un accident nefericit care a ţinut mai degrabă de comunicare, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/.