Cele mai citite
 


Şi dacă la originea infecţiei cu bacteria E.coli s-ar afla apa?
sâmbătă, 4 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul laboratorului de analiză a bacteriei E. coli de la Universitatea din Santiago de Compostela, profesorul Jorge Blanco, nu elimină posibilitatea ca la originea focarului infecţios să se afle apa, după ce analizele au respins castraveţii spanioli ca responsabili ai infecţiei, informează vineri ziarul El Mundo.
Jorge Blanco a compărut joi în faţa mass-media pentru a respinge cu fermitate că la originea infecţiei cu bacteria E.coli din Germania s-ar afla castraveţii, cum au dovedit deja analizele făcute de colegii săi din Hamburg. El a ţinut să sublinieze că analizele realizate de cercetătorii din Hamburg "au eşuat" pentru că 'în comparaţiile finale, tulpina izolată nu a coincis cu cea aflată la originea infecţiei'.

Cercetătorii laboratorului spaniol nu elimină totodată posibilitatea, cum se speculează deja în Germania, ca la origine să se afle apa îmbuteliată, deşi se vor face din nou analize asupra cărnii, legumelor şi laptelui care ridică de asemenea suspiciuni. În orice caz, profesorul Blanco a subliniat că analizele nu ar trebui axate doar asupra animalelor şi că originea infecţiei s-ar putea afla, în opinia sa, în apele reziduale umane, un aspect 'care nu trebuie eliminat'.

Cercetătorul spaniol a explicat că atât animalele cât şi oamenii elimină astfel de bacterii în fecale, deşi 'majoritatea nu sunt patogene'. La început s-a crezut ca varianta care a creat grava problemă în Germania este serotipul 0157:H7, însă ulterior s-a descoperit că este vorba de un patogen emergent, recent apărut, numit 0104:H4.

Potrivit experţilor laboratorului spaniol, tulpina corespunde unei bacterii Escherichia coli verotoxină sau enteroagregativă care poate provoca colită hemoragică şi sindrom uremic hemolitic. Blanco a subliniat că focarul este de 'o gravitate extremă' având în vedere că în Germania s-au înregistrat deja sute de cazuri cu acest sindrom, a cărui mortalitate este în jur de 5 la sută.

Între curiozităţile acestei infecţii, potrivit cercetătorului spaniol, este faptul că vizează mai mult femeile de o vârstă nu foarte avansată, care sunt mai expuse infecţiei, în timp ce la copii şi bărbaţi riscurile par să fie mai mici.

Ministerul Agriculturii şi guvernul autonom andaluz - Junta de Andalucia - au solicitat colaborarea laboratorului pentru ca acesta, între alte servicii, să definitiveze o caracterizare a tulpinii mostrelor suspecte prelevate. Laboratorul din Santiago de Compostela a primit un lot de 70 castraveţi de la ferma agricolă semnalată de Germania ca suspectă de a fi la originea infecţiei cu bacteria ucigaşă.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Informare despre bacteria E.coli şi măsuri de prevenţie a infecţiei Shiga toxina E.coli (STEC) Ministerul Sănătăţii a publicat, marţi, pe site, o informare despre bacteria Escherichia coli (E.coli) şi măsurile de prevenţie a infecţiei Shiga toxina E.coli (STEC).
E.coli/castraveţi: Alarma trece dincolo de frontierele Germaniei Alarma privind infectarea cu bacteria Escherichia coli enterohemoragică (E.coli) s-a extins din Germania în ţările învecinate Austria, Danemarca şi Republica Cehă, precum şi în Suedia, relatează luni cotidianul spaniol El Pais, potrivit căruia Madridul ia în calcul posibilitatea de a cere socoteală pentru...
Bacteria E. coli: sarcini de viitor Când se va descoperi /dacă se va descoperi vreodată/ ce aliment a fost cel infestat cu tulpina bacteriei E. coli O104, care a provocat deja moartea a 20 de persoane în Germania, lucrurile nu se vor opri aici. Fie că este vorba de legume, carne sau apă... odată identificat focarul infecţios oamenii de...
Autorităţile daneze exclud posibilitatea ca focarul E.coli să fie în Danemarca Direcţia daneză pentru alimentaţie a exclus marţi ca focarul bacteriei Escherichia coli enterohemoragică (E.coli), care a cauzat 14 decese în Germania şi a afectat şi persoane din alte ţări, să se afle în Danemarca, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Germania: Bacteria, care a cauzat moartea a cel puţin două persoane, găsită în castraveţi din Spania Bacteria E.coli enterohemoragică (Eceh), care a cauzat moartea a cel puţin două persoane şi îmbolnăvirea altor câteva sute în Germania, a fost găsită în castraveţi proveniţi din Spania, au anunţat joi autorităţile sanitare din Hamburg, potrivit AFP.
EHEC, printre armele bacteriologice ale Războiului rece şi bioterorismului actual Bacteria intestinală comună E.coli a fost prezentă sub formă de ''supergermen'' în cursa înarmărilor biologice din fosta URSS şi SUA. O tulpină agresivă a ei se află şi pe lista armelor biologice la care ar putea recurge terorismul. Dar alarma suscitată de răspândirea rapidă a EHEC în landuri din Germania...