Cele mai citite
 


Program pentru prevenirea situaţiilor de malpraxis
marţi, 28 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a aprobat un nou domeniu de educare şi instruire a medicilor cu drept de liberă practică şi a personalului medical - "prevenirea şi managementul situaţiilor de malpraxis".

În acest sens, a fost creat un program naţional de educaţie medicală, intitulat "Legislaţie medicală: reguli obligatorii şi tehnici de prevenire a riscului de malpraxis".

Cursurile de educaţie medicală destinate medicilor vor fi organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România şi Consiliul Ştiinţific MedRight (organism format din personalităţi marcante ale lumii medicale), sub coordonarea ştiinţifică a dr. Andrei Nanu.

Necesitatea educării şi instruirii medicilor cu privire la reglementările legale aplicabile practicii medicale şi cu privire la obligaţiile pe care personalul medical le are în relaţia cu pacienţii a rezultat în urma derulării, timp de doi ani, a unei cercetări şi unui program pilot de educaţie medicală iniţiate de MedRight Experts.

Rezultatele acestei cercetări, prezentate în luna noiembrie 2008 în cadrul Academiei Române unui public compus din factori de decizie şi personalităţi marcante ale lumii medicale, au determinat Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România, Academia Română şi Centrul de Perfecţionare în Domeniul Sanitar să dezvolte noul domeniu de formare profesională pentru medici.

Scopul noului domeniu este prevenirea malpraxisului medical.

"Cu toţii cerem medicilor să respecte legea şi îi pedepsim când greşesc. Pentru a putea să le pretindem performanţă trebuie, înainte de orice, să le asiguram accesul la informaţie", a declarat acad. Victor Voicu, preşedintele Comisiei de evaluare a absolvenţilor programului de formare de formatori în prevenirea şi managementul situaţiilor de malpraxis.

Nevoia de a educa medicii în acest domeniu este cu atât mai acută, cu cât nici la nivel universitar, nici post-universitar, studenţii la medicină, respectiv medicii din România nu au acces la o formă de pregătire având ca temă legalitatea actului medical şi malpraxisul medical, după cum a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Iniţiativa de educare profesională a medicilor îşi propune să asigure tuturor medicilor cu drept de liberă practică din România acces la cursurile, informaţiile şi consultanţă de specialitate având ca temă malpraxisul medical.

"Am identificat deja sursele de finanţare pentru a pregăti structura de formare necesară instruirii medicilor de familie pe teme de malpraxis medical. Pasul următor va fi să pregătim întreaga structură şi formatorii care să furnizeze traininguri pentru medicii din specializările identificate de cercetarea MedRight Experts ca fiind cele mai expuse riscului de malpraxis, anume chirurgia, anestezia şi terapia intensivă, obstetrică - ginecologia şi stomatologia", a precizat Astărăstoae.

"Medicii vor beneficia de sesiuni de training de două zile. Continuitatea şi actualizarea informaţiilor de specialitate furnizate medicilor vor fi asigurate prin acces permanent la consultanţă pe teme de malpraxis prin intermediul site-ului www.medright.ro", a precizat coordonatorul ştiinţific al programului de educaţie medicală şi coordonator al Consiliului Ştiinţific al MedRight Experts, dr. Andrei Nanu.

La cercetarea realizată de dr. Andrei Nanu în perioada septembrie 2007-octombrie 2009, la nivel naţional, au participat peste 700 de medici cu următoarele specializări: medicină internă, boli infecţioase, neurologie, anestezie/ terapie intensivă, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, medicină de recuperare, medicină de familie, reumatologie, cardiologie, gastro-enterologie, pediatrie, neurochirurgie, stomatologie.

În cazul fiecărui medic participant la programul pilot, cercetarea a fost iniţiată prin completarea unui chestionar, cuprinzând 16 întrebări având ca teme respectarea de către medic a reglementărilor legale aplicabile practicii sale, respectiv modul de a interacţiona cu pacienţii. Pe baza acestor răspunsuri şi pe baza interacţiunii directe cu medicii în timpul sesiunilor de training la care aceştia au participat au fost identificate temele care trebuie abordate şi explicate în vederea îmbunătăţirii practicii medicale.

Totodată, cei peste 700 de medici au beneficiat de sesiuni de educaţie medicală acreditate de Colegiul Medicilor din România, pe următoarele teme: malpraxisul medical, cauzele acestuia, metode de prevenire a malpraxisului, gestionarea relaţiei cu pacientul, cu reprezentanţii firmelor de medicamente, cu reprezentanţii firmelor de studii clinice, cu presa, respectiv asigurarea de malpraxis şi limitele acesteia.

Toţi medicii participanţi au declarat, la evaluarea post training, că au învăţat lucruri noi la curs şi că vor folosi informaţiile şi tehnicile dobândite în practica de zi cu zi.

Potrivit cercetării, medicii se tem în proporţie de 92% de acuzaţiile de malpraxis. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Galaţi: Medic ginecolog acuzat de malpraxis Gălăţeanul Costel Cristofan a depus, miercuri, plângeri la comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, la Colegiul Medicilor şi la Spitalul de Urgenţă Sf. Andrei din localitate, dar şi la Ministerul Sănătăţii, acuzând un medic ginecolog că nu a participat la naşterea fiicei lui deşi...
Cazurile de malpraxis vor trebui raportate lunar la Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul care completează regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, se arată într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
Eugen Nicolăescu: Colegiul Medicilor trebuie să rezolve cazurile de malpraxis Colegiul Medicilor este cel care trebuie să rezolve cazurile de malpraxis, iar un lucru important este şi implicarea mai susţinută a societăţilor de asigurări, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Raed Arafat: Cazul de la Bistriţa, un caz clasic de malpraxis Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat joi, referindu-se la cazul fetiţei de patru ani decedată în urma unei entorse, la Cluj, că este vorba despre un caz clasic de malpraxis care va fi transferat Colegiului Medicilor din România.
Olt: Colegiul Medicilor a decis anchetarea disciplinară a medicilor Iancu şi Tusciuc Preşedintele Colegiului Medicilor Olt, Costache Marinache, a anunţat că forul, întrunit marţi pentru a analiza cazul chirurgului Mircea Tusciuc şi al ortopedului Paul Iancu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, a decis anchetarea disciplinară a celor doi medici. Aceştia au tratat un copil de 9...
Fonduri europene pentru prevenirea malpraxisului Un număr de 1.600 de medici de familie din toată ţară vor beneficia gratuit de cursuri pe teme de legislaţie medicală şi prevenire a riscului şi acuzaţiilor de malpraxis.