Cele mai citite
 


Criza din sistemul de sănătate în dezbatere
duminică, 5 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie vor dezbate duminică actuala situaţie din sistemul de sănătate alături de pacienţi, farmacişti, medici specialişti, reprezentanţi ai societăţii civile, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
"Această criză a provocat şi perpetuat criza medicinei româneşti în general. În al unsprezecelea an de asigurări constatăm că sistemul este blocat de neputinţă. Pacienţii au din ce în ce mai greu acces la servicii medicale şi medicamente, farmaciştii şi producătorii îşi recuperează din ce în ce mai greu banii, medicii nu sunt plătiţi decent şi emigrează. Este evident că sistemul de asigurări de sănătate patronat de stat, în forma actuală, şi-a atins limitele", este de părere dr. Cristian Oană, membru al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
El afirmă că de la medici se aşteaptă, în primul rând, să ofere soluţii şi să rezolve suferinţe, "în acest caz suferinţa sistemului de îngrijire a sănătăţii".
În plus, spune dr. Cristian Oană, acţiunea noastră presupune o oarecare urgenţă, deoarece bolile pacienţilor noştri nu intră în vacanţă până statul rezolvă problemele sistemului. În al doilea rând, suntem cetăţeni liberi şi membri ai unei profesiuni liberale de la care societatea aşteaptă soluţii şi îndrumări pentru o viaţă mai sigură şi mai prosperă. Dar sănătatea este prea importantă ca să fie lăsată doar pe mâna medicilor şi a managerilor.
În opinia sa, medicii nu se mai pot limita doar la soluţii "tehnice". "O eroare fundamentală a sistemului actual este că încearcă să ofere soluţii tehnice la probleme fundamental etice şi morale. De aceea trebuie să ne implicăm cu toţii în acest efort colectiv de însănătoşire a sănătăţii româneşti. De obicei, în momentele de criză, este bine să pui la îndoială înseşi premisele sistemului, ideile fundamentale pe care se întemeiază", afirmă dr. Oană.
El supune dezbaterii câteva probleme, cum ar fi până la ce nivel putem fi realmente solidari în boală şi suferinţă: familie, breaslă, oraş, regiune, există echitate în folosirea banilor şi resurselor sănătăţii, cine se ocupă de sănătatea publică şi pe ce bani, care este rolul medicului, al comunităţii şi al individului în prevenţia bolilor şi promovarea sănătăţii, noile medicamente, dispozitive şi tehnologii medicale sunt necesare sau sunt obiecte de lux şi statut social, cine le evaluează.
În cadrul dezbaterii se mai propune şi abordarea aspectelor privind rolul pacienţilor în deciziile ce îl privesc şi ce doreşte societatea - ca medicii să se ocupe de problemele de sănătate ale oamenilor sau doreşte un funcţionar, dactilografă, contabil, administrator, telefonist de serviciu care are ca obiect de activitate şi sănătatea.
Dr. Oană spune că prin această acţiune se doreşte să se realizeze acea masă critică de oameni competenţi care gândesc şi acţionează cu bună credinţă pentru îndreptarea lucrurilor. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...