Cele mai citite
 


Noile autospeciale ISU, prezentate copiilor la Miercurea Ciuc
marţi, 28 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Miercurea Ciuc, 28 iul /Agerpres/ - Noile autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, intrate în dotarea instituţiei printr-un proiect finanţat din fonduri europene, au fost prezentate, marţi, zecilor de copii adunaţi în centrul municipiului Miercurea Ciuc, special pentru acest eveniment.

Micuţii, însoţiţi de părinţi sau bunici, s-au arătat extrem de încântaţi de maşinile de pompieri, s-au fotografiat alături de ele şi au ascultat explicaţiile specialiştilor.

De asemenea, copiii au fost plimbaţi cu autospecialele de intervenţie, preţ de câteva minute, pe platoul din centrul oraşului.

Ideea i-a aparţinut preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a afirmat că "pentru copii e un eveniment special să vadă o maşină de pompieri sau să se plimbe cu ea".

Cele patru noi autospeciale au fost prezentate şi jurnaliştilor, la eveniment participând, pe lângă conducerea Consiliului Judeţean, şi echipa care a lucrat la elaborarea proiectului, prefectul Constantin Strujan şi comandantul ISU Harghita, col. Gheorghe Pop.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că judeţul a făcut un efort financiar deosebit pentru ca proiectul să se deruleze, în condiţiile în care trei dintre judeţele din Regiunea Centru nu au putut să asigure contribuţia proprie.

"Judeţul Harghita, împreună cu celelalte judeţe mai mici, Covasna şi Mureş au salvat acest proiect de 10 milioane de euro. Judeţul Harghita a plătit, din banii contribuabililor, un milion de euro pentru ca acest proiect să poată fi început, altfel se pierdea finanţarea de 10 milioane de euro, deoarece Braşovul, Sibiul şi Alba nu au reuşit să plătească suma proprie", a afirmat Borboly Csaba care şi-a exprimat convingerea că intervenţiile ISU vor fi mai eficiente şi mai aproape de cetăţeni, iar timpul de reacţie va fi redus.

La rândul său, prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a salutat efortul financiar al Consiliului Judeţean pentru derularea acestui proiect.

"Eforturile Guvernului pentru dotarea ISU s-au dovedit, de-a lungul timpului, ca fiind insuficiente, de aceea salut efortul pe care Consiliul Judeţean l-a făcut pentru a putea achita acea sumă, astfel încât acest proiect să meargă înainte", a afirmat Strujan.

Comandatul ISU Harghita, Gheorghe Pop, a precizat că, având în vedere faptul că autospecialele din dotare sunt uzate fizic şi moral în proporţie de 85%, cele patru noi maşini reprezintă "un balon de oxigen pentru instituţie".

Cele patru autospeciale de intervenţie au o capacitate de 2.000 de litri de apă şi 100 litri de spumă, urmând să intre în dotarea Detaşamentelor de Intervenţie din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa. Ele dispun de echipament de descarcerare, de prim ajutor medical şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor, valoarea totală fiind de aproape 2,8 milioane de lei.

Autospecialele vor putea fi folosite efectiv, de săptămâna viitoare, după ce specialiştii ISU vor trece printr-un stagiu de pregătire. Până la sfârşitul acestui an, în dotarea ISU Harghita vor mai intra două autospeciale de mare capacitate, care vor dispune de 5.000 de litri apă şi 200 litri spumă şi trei autospeciale SMURD.

Autospecialele au fost achiziţionate în cadrul proiectului "Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru", finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. AGERPRES - FOTO PE FLUX/ (Gina Ştefan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...
Alba: Autospeciale şi ambulanţe intrate în dotarea ISU printr-un proiect cu fonduri europene Patru autospeciale cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală de 3,2 milioane de lei, au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' Alba, în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene...
Suceava: Încă zece autospeciale de ultimă generaţie pentru ISU şi SMURD Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, care candidează pentru un nou mandat din partea PDL, la alegerile din 10 iunie, a declarat presei, marţi, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava va intra, în cel mai scurt timp posibil, în posesia a încă zece autospeciale...
ISU Galaţi va achiziţiona nouă autospeciale Galaţi, 10 aug /Agerpres/- Inspectoratul pentru Situaţii Urgenţă(ISU) Galaţi va achiziţiona nouă autospeciale printr-un program operaţional regional, a anunţat, vineri, şeful instituţiei, colonel Vasile Balaban.
ISU Bucureşti a primit o autospecială care poate interveni în orice colţ al Capitalei, în timp redus Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a primit marţi, prin Fundaţia SMURD, o autospecială nouă, cu un gabarit mult mai mic decât cel al maşinilor aflate deja în dotare, dar care poate duce la îndeplinire orice fel de misiune, acest prototip fiind util pentru că poate pătrunde pe străduţe...
Olt: ISU va primi două autospeciale noi de intervenţie, printr-un priect derulat cu fonduri europene Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Marin Pică, a anunţat joi, la bilanţul activităţii pe anul 2013, că anul acesta ISU Olt va fi dotată cu două autospeciale noi, printr-un proiect regional finanţat din fonduri europene.