Cele mai citite
 


Castraveţi româneşti destinaţi comercializării în UE ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă
luni, 6 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Castraveţii româneşti de seră destinaţi comercializării în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, după ce au fost blocate contractele în comerţul intracomunitar din cauza epidemiei produse de E.coli, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu.
"Vom încerca să facem o distribuţie gratuită a castraveţilor de seră destinaţi comerţului intracomunitar, respectiv să îi dam spitalelor şi caselor de bătrâni, pentru că altfel riscăm să aruncăm la coş peste 2.000 de tone de castraveţi de seră, cât au producătorii în stoc la această dată. O decizie în acest sens se va lua însă, luni, la minister", a precizat Rădulescu.
Distribuţia gratuită se va face împreună cu certificatele de analiză realizate în laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Rădulescu a mai precizat că stocul de castraveţi de seră se măreşte cu circa 200 de tone pe zi.
Ministerul Agriculturii a finalizat evaluarea pierderilor înregistrate de producătorii români, situaţia urmând să fie transmisă Comisiei Europene în cursul zilei de luni.
"Consiliul extraordinar al miniştrilor Agriculturii (din UE) ar putea decide marţi, la Bruxelles, măsurile care vor trebui luate, dar şi ce compensaţii financiare ar putea primi ţările afectate de blocarea comerţului intracomunitar cu castraveţi de seră", a explicat Adrian Rădulescu.
Din datele furnizate de oficialul MADR, producătorii români pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocării schimburilor intracomunitare cu castraveţi, dar şi a scăderii vânzărilor pe piaţa internă cu 70%. Calculate la o perioadă de 60 de zile, pierderile ar pute ajunge la nouă milioane de euro.
România exportă la aceasta oră doar castraveţi cornişon, în jur de 400-500 tone pe zi, dar mai mult către ţările din est, cu precădere Polonia şi Moldova, castraveţii de seră, cei lunguieţi, fiind preferaţi în ţările occidentale.
Suprafaţa ocupată cu sere în România se ridica la 600 de hectare, din care circa 60 de hectare sunt cultivate cu castraveţi.
Comisia Europeană a alertat în urmă cu o săptămână cele 27 de state membre cu privire la contaminarea cu STEC, toxina care produce bacteria E.coli, a mai multor persoane din Germania. Originea iniţială a contaminării - castraveţii ecologici din Spania - a creat o adevărată isterie în rândul consumatorilor europeni, vânzările de castraveţi înregistrând o scădere cu aproape 90%.
Fermierii spanioli susţin că valul de panică creat de pe urma "psihozei castravetelui" le aduce pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, iar germanii pierd circa patru milioane de euro pe zi. De asemenea, în Olanda pierderile sunt cifrate la cinci milioane de euro pe zi, iar valoarea exporturilor belgiene de legume către Rusia, ţară care a impus embargo asupra importurilor de legume proaspete dinspre UE, se ridică la 30 de milioane de euro anual.
Potrivit OMS, 12 ţări europene au semnalat deja cazuri de contaminare cu bacteria E.coli, care provoacă sângerări ale sistemului digestiv şi, în cazurile mai grave, probleme renale. În total, aproape 2.000 de persoane ar fi fost infectate, fiind înregistrate şi 19 decese, din care 18 în Germania. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
(Corespondenţă) PE va organiza o dezbatere la Strasbourg despre cazurile de îmbolnăvire cu E.coli Bruxelles, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Evoluţiile serioase din mai multe state membre UE referitoare la contaminarea cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), soldată deja cu 10 decese confirmate în Europa, au determinat Parlamentul European să includă o dezbatere...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
Olanda va solicita UE un ajutor financiar pentru producătorii săi de legume Olanda a anunţat marţi că va solicita Uniunii Europene un ajutor pentru producătorii săi de legume care se confruntă cu o scădere a exporturilor spre Germania, în urma epidemiei povocate de bacteria E.coli atribuită unor castraveţi, transmite France Presse.