Cele mai citite
 


Cristian Irimie: Noul mod de finanţare a spitalelor asigură bugetarea sistemului sanitar până la sfârşitul anului
luni, 6 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noua modalitate de finanţare a spitalelor, după reguli clare şi funcţie de gradul de clasificare, reprezintă predictibilitate şi echitate în sistemul de sănătate, eliminând ''alocarea banilor în funcţie de afinităţi, ca până în prezent'', a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cristian Irimie.
''Este pentru prima dată când în sistemul de sănătate au apărut reguli clare de finanţare a spitalelor. De acum, spitalele vor şti sumele la care trebuie să se aştepte atunci când vor încheia contractele cu casele de asigurări, ceea ce nu se întâmpla până în prezent. Era o negociere pe plan local şi, în funcţie de afinităţi, unele spitale primeau mai mult, altele mai puţin, cu toate că desfăşurau aceeaşi activitate'', a spus Irimie, subliniind că, în acest context, vor dispărea înţelegerile pe care managerii de spitale le aveau cu şefii caselor de sănătate.
Totodată, Irimie a spus că, impunând aceste reguli de clasificare a unităţilor sanitare, s-a obţinut, pentru rectificarea bugetară din acest an, majorarea cu 500 de milioane de lei a bugetelor unităţilor spitaliceşti, ceea ce va conduce la o finanţare coerentă şi satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2011.
Irimie a precizat că, după finalizarea primei etape a procesului de clasificare a spitalelor, 25% din unităţi au fost clasificate provizoriu, cu planuri de conformare până la 31 decembrie 2011, subliniind că neconformarea va atrage declasificarea unităţii şi restituirea sumelor alocate în plus. El a precizat că finanţarea se face în funcţie de clasificarea provizorie primită din care se scade 2%, iar în momentul declasificării spitalul trebuie să returneze diferenţa de bani primită în plus faţă de reîncadrarea în clasa inferioară.
Potrivit lui Irimie, au fost clasificate 460 de spitale, dintre care 113 private sau aflate în subordinea altor ministere decât MS sau care nu se află în subordinea administraţiei publice locale.
Clasificarea şi noul mod de finanţare vor permite, în cazul a peste o treime din unităţi, creşteri ale sumelor alocate. Astfel, 36% din spitale vor înregistra creşteri la finanţare, 39% scăderi, iar 84 de unităţi vor conserva finanţarea actuală.
Irimie a subliniat că procesul de clasificare a spitalelor nu este închis şi că, la cerere, oricare unitate se poate reclasifica. AGERPRES/(A - Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Secretar de stat MS: Toate programele de sănătate au finanţare în 2015 Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, că toate programele de sănătate beneficiază de banii necesari în acest an, deci nu vor fi probleme din acest punct de vedere.
Suceava: Ministerul Sănătăţii va asigura finanţarea pentru continuarea construcţiei noului spital Fălticeni Ministerul Sănătăţii (MS) alocă banii necesari pentru investiţia la noul spital din municipiul Fălticeni, astfel încât până la sfârşitul acestui an stadiul de execuţie poate ajunge la 90%, a declarat, miercuri, primarul Cătălin Coman.
Dîncu, despre redresarea în sistemul de sănătate: Sunt proiecte în lucru; o să le aprobăm în Guvern cu maximă viteză Guvernul va încerca în şedinţa de săptămâna viitoare să aducă modificări rapide la ceea ce nu funcţionează în sistemul de sănătate, a anunţat joi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Mureş:Ţinta de 6% din PIB pentru sistemul de sănătate ar putea fi atinsă în următorii 4 ani, susţin oficialii MS Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că ministerul pe care îl reprezintă şi Ministerul Finanţelor lucrează la o simulare a impactului financiar al noii legi a sănătăţii asupra bugetului naţional şi speră...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori, a declarat, joi, preşedintele...
MFP: Rectificarea bugetară va avea în vedere necesităţile de finanţare ale spitalelor Rectificarea bugetului de stat şi a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi elaborată şi aprobată în circa două săptămâni şi va avea în vedere şi necesităţile de finanţare suplimentare ale spitalelor, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ remis...