Cele mai citite
 


A fost descoperit remediul împotriva sinuciderilor
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia, Neurologie
 

O cantitate mică de litiu, dizolvată în apă, ar putea reduce probabilitatea înfăptuirii actului sinucigaş, susţine o echipă de experţi de la Universitatea Medicală din Viena, potrivit portalului Health24.

Cercetătorii austrieci au ajuns la această concluzie după ce au comparat nivelurile acestei substanţe din apa de băut cu statisticile privind rata sinuciderilor în diferite regiuni ale ţării.

Studiul, care a cuprins 99 de zone din Austria, a scos la iveală o relaţie strânsă între cei doi factori statistici. Mai mult, corelaţia dintre cantitatea de litiu şi rata sinuciderilor este foarte mare chiar şi ţinând cont de factori cum ar fi venitul pe cap de locuitor în diferite regiuni. Diferenţele de nivel de trai pot afecta, în mod evident, calitatea apei potabile şi prin urmare şi 'iubirea de viaţă' a rezidenţilor, precum şi accesul la serviciile medicale.

Şeful echipei de cercetători, Nestor Kapusta, este încrezător în rezultatele studiului respectiv. Astfel, spune el, în zonele cu apa săracă în litiu s-au comis în medie 16 sinucideri la 100.000 de locuitori, în timp ce în zonele bogate în litiu doar 11, raportat la acelaşi număr de rezidenţi.

Într-o declaraţie publică, echipa de experţi austrieci susţine că la concluzii similare au ajuns în 2009 şi cercetători japonezi, însă rezultatele muncii lor au fost supuse criticilor din cauza unor deficienţe metodologice.

Cu toate acestea, Nestor Kapusta avertizează împotriva utilizării excesive a litiului, subliniind necesitatea continuării studiilor privind posibilele efecte secundare ale consumului acestuia asupra organismului uman.

Preparatele pe bază de litiu au fost utilizate timp de mai multe decenii pentru a trata tulburări psihice, inclusiv depresia, iar doza de litiu conţinută în acestea este, în medie, de 100 de ori mai mare decât cantitatea conţinută în mod obişnuit în apa de băut.

În acest context, oamenii de ştiinţă subliniază că substanţa în sine nu este capabilă să protejeze 100% de sinucidere. Experţii subliniază că, în primul rând, statul ar trebui să amelioreze serviciile medicale la care toţi cetăţenii să aibă acces, să-şi intensifice activităţile educative în rândul populaţiei şi să instituie un control mai sever asupra armelor.

Preparatele din litiu sunt foloste de regulă pentru tratarea stărilor maniacale şi psihozelor maniaco-depresive. Potrivit unor date, litiul poate fi utilizat cu succes şi în cazul pacienţilor cu epilepsie. Preparatul este utilizat pe scară largă şi în tratamentul alcoolismului cronic.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
Cercetători japonezi au creat artificial un pancreas într-un porc Tokyo, 19 feb /Agerpres/- Cercetători japonezi au creat în mod artificial un pancreas într-un porc, folosind celulele unui embrion din aceiaşi specie, ceea ce ar putea ajuta în viitor la producerea de organe umane în animale, relatează marţi agenţia EFE citând postul nipon de televiziune NHK.
Suc de roşii pentru eliminarea mai rapidă a alcoolului Se pare că sucul de roşii accelerează semnificativ eliminarea alcoolului de către ficat. Cercetători japonezi de la două întreprinderi agroalimentare studiază de câţiva ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului, scrie passionsante.be.
Cercetători japonezi au creat un nefron, unitatea de bază a rinichiului, pornind de la o singură celulă O echipă de cercetători japonezi a reuşit să creeze un nefron, unitatea morfologică şi funcţională a rinichiului, pornind de la o singură celulă prelevată de la un şoarece, informează marţi EFE, menţionând că aceasta este un pas important în dezvoltarea unor metode de regenerare a rinichiului.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...