Cele mai citite
 


Bacteria ucigaşă: Olanda va analiza eşantioane de seminţe germinate
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile sanitare olandeze /nVWA/ au anunţat, luni, că au prelevat pentru analiză eşantioane de seminţe germinate, după ce unele de la o fermă bio din Germania au fost suspectate ca fiind purtătoare ale unei bacterii potenţial ucigaşe, relatează AFP.
''Absolut nimic nu indică în acest moment că bacteria este prezentă în Olanda, dar, din simplă precauţie, am prelevat eşantioane pentru efectuarea de analize'', a declarat pentru AFP Marian Bartelink, un purtător de cuvânt al nVWA.
Ministrul german al agriculturii din Saxonia Inferioară /nord/, Gert Lindemann, a anunţat duminică faptul că seminţe germinate şi răsaduri cultivate în acest land ar putea fi la originea epidemiei provocate de bacteria Eceh, soldată, potrivit ultimului bilanţ, cu 23 de morţi în Europa, din care 22 în Germania.
Dar, din cele 40 de eşantioane prelevate de la ferma biologică din Bienenbüttel, un mic sat situat la 80 km sud de Hamburg, 23 nu prezintă nici o urmă de bacterie, în timp ce testele continuă la celelalte 17 eşantioane.
Întreprinderea vizată produce seminţe germinate /brocoli, ridichi, muştar etc / şi răsaduri de fasole.
Productschap Tuinbouw /PT/, o organizaţie care apără interesele antreprenorilor olandezi din sectorul horticol, estimează la circa 70 milioane de euro pe săptămână pierderile suferite de către producători şi angrosişti din sectorul legumelor proaspete din Olanda din cauza epidemiei.
''Consumul este în scădere, exporturile sunt în scădere, cererea este în cădere liberă din cauza climatului de suspiciune faţă de legumele proaspete'', a declarat pentru AFP Saskia Zeilstra, purtător de cuvânt al PT.
Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a propune ''compensaţii'' financiare pentru a-i ajuta pe producătorii europeni de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut. Detaliile acestui ajutor vor fi discutate marţi la Luxemburg, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană.
Şase cazuri de persoane contaminate cu bacteria Eceh au fost înregistrate în Olanda, dintre care patru suferă de complicaţia sa cea mai gravă, sindromul hemolitico-uremic /SHU/. Toate cele şase persoane au fost recent în Germania.
Un grup de experţi olandezi, format îndeosebi din medici şi cercetători, se vor întruni luni seara pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate în cazul în care epidemia s-ar extinde în Olanda, a declarat pentru AFP Toon van Wijk, purtător de cuvânt al institutului olandez pentru sănătate publică.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria Eceh: nou deces în Germania, bilanţ de 36 de morţi în Europa Bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh) a mai făcut o victimă în Germania, numărul total al deceselor provocate de epidemie fiind de 35 în această ţară şi de 36 în Europa, potrivit unui bilanţ publicat luni, relatează AFP.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Pista bacteriei E. coli se pierde din nou în haosul german Mai mult de jumătate din analize au eliminat germenii de soia ca responsabili ai infecţiei, deşi Germania urmăreşte în continuare această 'pistă solidă'. Cazul seamănă mai mult a roman poliţist decât a unul medical, şi nu doar pentru numărul victimelor care a ajuns deja la 23 de morţi. Pista bacteriei...
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
Germania/E.coli: Primele teste efectuate pe seminţele germinate sunt negative Primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate de la o fermă germană bănuită ca fiind cea mai probabilă sursă a epidemiei de E.coli ce s-a soldat 22 de morţi sunt negative, au anunţat luni autorităţile sanitare regionale, potrivit AFP.
Legume organice, contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice (experţi olandezi) Într-o serie de legume cultivate fără îngrăşăminte chimice în Olanda au fost descoperite bacterii patogene rezistente la antibiotice, constată un grup de oameni de ştiinţă de la Centrul medical de pe lângă Universitatea din Amsterdam, relatează sâmbătă portalul MedDaily.