Cele mai citite
 


Bihor: Curs internaţional de transfuzie sanguină, la Oradea
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est vor participa, în perioada 7 - 9 iunie, la primul curs internaţional organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est, situat în Oradea, sub genericul ''Creşterea disponibilităţii sângelui şi a produselor de sânge-securizate, în medicina de urgenţă şi circumstanţe speciale''.
Potrivit managerului acestui centru, conf. univ. dr. Ligia Burtă, participanţii la curs sunt specialişti în medicina transfuzională, medicina de urgenţă, terapie intensivă, epidemiologie.
Lectorii, personalităţi de renume mondial, sunt membri ai unor societăţi şi instituţii de prestigiu: Consiliul Europei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alianţa Europeană pentru Sânge, Departamentul sloven de cooperare internaţională, Societatea Europeană de Medicină Transfuzională, Ministerul Sănătăţii.
La eveniment a fost invitat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru a dezveli un monument de artă numit ''Vitalis'', dedicat donatorilor de sânge şi celor de organe şi de celule stem, care va fi amplasat în curtea Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea.
Organizatorii evenimentului sunt Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Universitatea din Oradea şi Primăria Municipiului Oradea.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc marţi, la ora 9,00.
Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est, ce funcţionează în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, este unic în România şi are misiunea de a coordona domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui în regiunea de S-E a Europei. Unitatea are responsabilitatea de a monitoriza domeniul specific, raportează (la 6 luni) evoluţia şi finanţarea programelor specifice şi realizează totodată formarea profesioniştilor şi a formatorilor în domeniu.
Instituţia este un punct de referinţă, fiind în legătură permanentă cu alte centre de specialitate atât din ţară, cât şi în regiunea de sud-est a Europei şi toată Uniunea Europeană.
Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate (SEEHN - South-Eastearn Europe Health Network) a luat fiinţă în 2001 în cadrul Procesului de Cooperare al Europei de Sud-Est - cadru de colaborare a ţărilor în interesul dezvoltării comune a regiunii.
Reţeaua cuprinde nouă ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Prin această reţea, ţările colaborează permanent în domeniul sănătăţii şi sunt în legătură permanentă cu alte state membre UE şi OMS (Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Norvegia, Slovenia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie).AGERPRES/(A, AS - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie trans...
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
Bihor: Curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, la Oradea Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est s-au reunit la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din localitate.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Bihor: Manifestare medicală dedicată informării privind donarea de sânge, celule stem, organe şi ţesuturi Centrul de cercetări în medicina de înaltă performanţă, aferent Facultăţii de Medicină din Oradea, va organiza, în perioada 13-17 mai, un amplu eveniment de informare a populaţiei privind donarea de sânge, celule stem, organe şi ţesuturi, sub genericul 'Oradea: Pro Viaţă' - 2013.
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Departamentul de terapie intensivă al Spitalului Universitar Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat, sâmbătă, Departament de terapie intensivă al Spitalului Universitar, care va deveni funcţional după ce vor fi achiziţionate paturile necesare şi monitoarele.