Cele mai citite
 


Epidemie de E.coli: UE ar trebui să-şi regândească sistemul control al produselor (Onişcenko)
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Europeană ar trebui să-şi regândească măsurile de control şi supraveghere a circulaţiei produselor alimentare, bunurilor şi serviciilor, afirmă medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko într-un articol publicat în ediţia de luni a oficiosului rusesc Rossiiskaia Gazeta.
În articolul pe tema răspândirii infecţiei intestinale în Europa, Onişcenko apreciază că actualele norme europene de anchetă a focarelor de infecţii şi de aplicare a controlului asupra tehnologiilor de respectare a normelor de securitate alimentară sunt aservite intereselor economice şi nu celor de protejare a sănătăţii umane, pledând pentru revizuirea acestor reglementări.

'UE ar trebui să înţeleagă: problema dioxinei, situaţia actuală din Germania şi din restul Europei necesită o revizuire pe baze ştiinţifice a organizării controlului şi supravegherii circulaţiei produselor alimentare, bunurilor şi serviciilor. Pentru a îndeplini cerinţele moderne de siguranţă. Pentru a reacţiona în timp util la lumea în schimbare. Această lume trăieşte după legi proprii şi nu după reglementările concepute în birourile de la Bruxelles, în baza unor dovezi ştiinţifice vechi de 20-30 de ani' - opinează şeful Serviciului federal de control sanitar al Rusiei (Rospotrebnadzor), Ghennadi Onişcenko.

În opinia sa, se impune crearea unui grup internaţional de experţi, între care specialişti-epidemiologi şi microbiologi, pentru a începe analiza situaţiei iscate de infecţia generată de bacteria E.coli.

Potrivit lui Onişcenko, Direcţia Generală Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene 'în mod clar nu face faţă' unor situaţii precum cea provocată de bacteria amintită.

'Este nevoie de formarea unui grup de experţi internaţionali pentru a lămuri situaţia. Noi am făcut deja o ofertă în acest sens, propunând ca experţi din cadrul Institutului de Epidemiologie al Rusiei să facă parte din acest grup', mai scrie Onişcenko.

Potrivit ultimelor date, sursa epidemiei care a făcut deja 22 de victime ar putea fi germenii de fasole şi de soia produşi în Germania, care sunt folosiţi adesea la prepararea salatelor.

Drept urmare, Rospotrebnadzor a instituit încă de săptămâna trecută un embargo la importurile de legume proaspete din întregul spaţiu al UE, măsură considerată de Bruxelles drept 'disproporţionată'.

Iarna trecută, în Germania a izbucnit 'scandalul dioxinei'; ulterior s-a dovedit că în hrana pentru porci şi găini a ajuns dioxină, substanţă ce poate genera o serie de boli grave, inclusiv tumori maligne, tulburări psihice şi scăderea imunităţii, aminteşte RIA Novosti.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UE critică Germania pentru modul în care a gestionat criza provocată de bacteria E. coli Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, a avertizat Germania că a tras concluzii premature şi incorecte cu privire la sursa contaminării produselor alimentare, concluzii care au provocat panică la nivelul întregii Europe, afectând exporturile de legume, transmite marţi AP.
Bruxellesul cere explicaţii Rusiei pentru decizia de interzicere a importurilor de legume proaspete din UE Comisia Europeană va cere explicaţii Rusiei pentru decizia sa de a interzicere a importurilor de legume proaspete din ţările membre ale Uniunii Europene în urma epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), măsură apreciată drept ''disproporţionată'' de către Bruxelles, notează joi...
(Corespondenţă) Rusia: Interdicţia importului de legume din UE, o măsură firească Moscova, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Interdicţia temporară a importului de legume din Uniunea Europeană în Rusia reprezintă o măsură firească, în contextul epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul...
Rusia interzice importurile de legume din toate ţările UE /oficial/ Rusia a interzis joi importurile de legume proaspete provenite din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a anunţat agenţia pentru protecţia consumatorilor, informează AFP.
Compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va demara în zilele următoare, în funcţie de cantiţăţile de legume blocate Compensarea pagubelor înregistrate de legumicultorii europeni va începe în zilele următoare, în funcţie de cantităţile de legume blocate în ţările afectate de isteria creată de bacteria E.coli, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a participat marţi la reuniunea miniştrilor...
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...