Cele mai citite
 


Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi, după ce vor iesi primele buletine de analize pe produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
'Aşteptăm din partea reprezentanţilor ministerelor implicate, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, să ne comunice, cât mai urgent posibil, potenţialii beneficiari ai produselor. Din partea Ministerului Sănătăţii avem semnale că vor veni încă din această seară', a spus Tabără.
Cu toate acestea, cantităţi semnificative de castraveţi sunt aruncate la groapa de gunoi întrucât primarii au refuzat să preia castraveţii de la producători pentru distribuţie gratuită, în pofida eforturilor făcute de autorităţi privind calitatea produselor româneşti.
Organizaţia Hortifuct, singura organizaţie de producători de legume - fructe din România recunoscută în conformitate cu legislaţia europeană, a propus MADR, conform regulamentului european 1234/2007, distribuţia gratuită a cantităţii de 3.500 tone către organizaţii şi fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice şi tabere de vacanţă pentru copii, precum şi către spitale şi cămine de bătrâni.
Organizaţia a agreat împreună cu Autoritatea Veterinară ca fiecare lot care va face obiectul distribuirii să fie însoţit de buletine de analiză pentru a se asigura ca potenţialii beneficiari finali nu vor fi reticenţi în acceptarea produselor. Primele buletine vor fi emise în cursul zilei de marţi.
Hortifruct deţine o suprafaţă de 60 de hectare de sere, dintr-un total de 700 ha cu sere existente în România. Producătorul de castraveţi a estimat pierderi de aproximativ 16.000 tone, de la începutul crizei de pe piaţa castraveţilor şi până la sfârşitul perioadei (1 august a.c.), respectiv echivalentul a aproximativ 9 milioane euro.
Stocurile de castraveţi de seră existente la această dată, din cauza blocării contractelor de export cu Germania şi Cehia, sunt de 4.200 de tone, în fiecarea zi fiind recolate alte 200 de tone.
Legumele produse în România la această dată sunt sigure pentru consumatori, a declarat luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
'Nu există niciun pericol pentru consumul legumelor româneşti, indiferent că sunt castraveţi, roşii sau salată. Laboratorele fac analize şi sper ca Germania să dea exact sursa de unde a venit infecţia şi să nu fie alte jocuri pentru blocarea şi a altor contracte de export', a spus Tabără.
Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a propune marţi compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, informează France Presse.
Pentru moment Comisia nu poate estima însă valoarea la care se vor ridica aceste compensaţii
Epidemia provocată de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) a provocat 22 de decese în Europa, 21 dintre acestea înregistrându-se în Germania. În total, în ţările membre ale Uniunii Europene au fost înregistrate 1.605 cazuri de contaminare cu bacteria Escherichia coli enterohemoragică /Eceh/ şi ale 658 de persoane prezintă sindromul hemolitico-uremic /SHU/, a precizat ECDC. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în Germania, focarul contaminării, cu 1.536 de cazuri Eceh şi 627 de SHU. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tabără (MADR): Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi va fi de 247.000 de euro Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii...
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.
Tabără (MADR): Legumele româneşti prezintă garanţie pentru consumatori Bucureşti, 6 iun /Agerpres/- Legumele produse în România la această dată sunt sigure pentru consumatori, a declarat luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Castraveţi româneşti destinaţi comercializării în UE ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă Castraveţii româneşti de seră destinaţi comercializării în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, după ce au fost blocate contractele în comerţul intracomunitar din cauza epidemiei produse de E.coli, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul...
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.