Cele mai citite
 


Tabără (MADR): Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi va fi de 247.000 de euro
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.
'Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.000 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro. Pierderile estimate până la această dată de singura organizaţie - Hortifruct care ar putea beneficia de sprijinul comunitar se ridică la 16.000 tone, până la 1 august, respectiv echivalentul a 9 milioane de euro', a spus Tabără.
Acesta a precizat că organizaţia Hortifruct a propus ministerului distribuţia unei cantităţi de 3.500 de tone de castraveţi, în baza unui articol european din Regulamentul 1234 pe 2007, pentru fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice, tabere de vacanţă, dar şi către spitale şi cămine de bătrâni. Pentru a nu fi reticienţi la astfel de produse, fiecare lot care va face obiectul distribuţiei va fi însoţit de buletine de analiză efectuate de laboratoarele ANSVSA.
Ministerul Agriculturii a transmis scrisori către mai multe ministere pentru a identifica urgent potenţialii beneficiari ai producţiei, a adăugat şeful MADR.
De asemenea, MADR a redactat o scrisoare către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru a analiza adoptatea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi, nu numai organizaţiile de producători.
În acest sens, marţi, la Luxemburg, se va reuni Consiliul de miniştrii ai Agriculturii pe agenda căruia figurează actuala situaţie, unde va participa şi Valeriu Tabără.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
În prezent, sunt pe stoc 4.200 de tone de castraveţi de seră, care ar fi trebuit să plece la export, zilnic recoltându-se câte 200 de tone.
Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a propune marţi compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, informează France Presse.
Pentru moment Comisia nu poate estima însă valoarea la care se vor ridica aceste compensaţii. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Valeriu Tabără, prezent la reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE consacrată crizei de pe piaţa castraveţilor Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă marţi, la Strasbourg, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic...
Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi, după ce vor iesi primele buletine de analize pe produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
UPDATE E-coli: Comisia Europeană propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultori Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Bruxelles-ul propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultorii confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a crizei provocate de epidemia cauzată de bacteria entero-hemoragică...
Comisarul Cioloş va anunţa miercuri majorarea ajutorului financiar destinat compensării agricultorilor afectaţi de criza E.coli Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, va anunţa miercuri că va creşte 'semnificativ' valoarea compensaţiilor acordate agricultorilor afectaţi de criza provocată de bacteria E.coli, transmite EFE.
E.coli: Comisia Europeană confirmă că Germania nu a exportat seminţe germinate Comisia Europeană a confirmat vineri că Germania nu a exportat în alte ţări comunitare seminţe germinate provenite de la ferma semnalată de autorităţi ca probabilă sursă a infecţiei cu tulpina agresivă a bacteriei 'E.coli', notează agenţia spaniolă de presă EFE.
Tabără: Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate de E-coli se ridică la 300 - 400 milioane euro Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este de circa 300 - 400 de milioane de euro, a arătat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul agriculturii, Valeriu...