Cele mai citite
 


Tabără (MADR): Legumele româneşti prezintă garanţie pentru consumatori
luni, 6 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 6 iun /Agerpres/- Legumele produse în România la această dată sunt sigure pentru consumatori, a declarat luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
'Nu există niciun pericol pentru consumul legumelor româneşti, indiferent că sunt castraveţi, roşii sau salată. Laboratorele fac analize şi sper ca Germania să dea exact sursa de unde a venit infecţia şi să nu fie alte jocuri pentru blocarea şi a altor contracte de export', a spus Tabără.
Acesta a precizat că în piaţă a fost aşteptată producţia românească de legume, iar acum producătorii au de suferit pentru un eveniment care nu s-a petrecut în România. În opinia şefului MADR, în Germania s-a greşit pentru că s-a pus vina pe produs, nu pe mediul unde a ajuns în contact produsul respectiv.
'Germania şi-a schimbat poziţia de mai multe ori, în primul rând originea bacteriei era legată de castraveţii din Spania, ulterior Olanda, iar azi dimineaţă, erau embrionii rezultaţi din încoltirea unei specii de fasole asiatică care se foloseşte sub formă de salate şi muguri de andivă. Şi acolo este ceva fals pentru că este o infecţie exterioară, nu din interiorul plantei', a adaugat Valeriu Tabără.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a confirmat faptul că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa consumului de produse româneşti, iar România nu a primit legume care să determine implicarea în această contaminare.
'România nu a fost notificată, până la această oră. de sistemul european de alertă că pe teritoriul său ar fi fost primite legume care să poată determina implicarea în această contaminare', a subliniat Radu Roatiş.
Acesta a precizat că nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi şi să artificializăm problema. 'Nu avem motive să nu consumăm legumele româneşti, dacă respectăm regulile de igienă. ANSVSA face, la nivelul întregii ţări, controale pentru depistarea reziduurilor, pesticidelor din produse. Suntem prezenţi pe tot spectrul controlului, din laborator până la desfacere', a explicat şeful ANSVSA.
Potrivit sursei citate, emiterea buletinelor de analiză pentru castraveţii româneşti reprezintă o dovadă suplimentară pentru consumul legumelor dar şi pentru sprijinirea producătorului din România.
'Primele buletine vor fi finalizate în cursul zilei de marţi. Analiza durează în jur de trei zile, dar cred că mâine vor fi emise primele buletine. Toate statele membre aşteptăm o anchetă empidemilogică clară din partea colegilor din Germania care să spună exact de unde provine aceasta infecţie', a mai precizat preşedintele ANSVSA.
Tot luni, ministrul Agriculturii a anunţat că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a propune marţi compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, informează France Presse.
Pentru moment Comisia nu poate estima însă valoarea la care se vor ridica aceste compensaţii
Epidemia provocată de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) a provocat 22 de decese în Europa, 21 dintre acestea înregistrându-se în Germania. În total, în ţările membre ale Uniunii Europene au fost înregistrate 1.605 cazuri de contaminare cu bacteria Escherichia coli enterohemoragică /Eceh/ şi ale 658 de persoane prezintă sindromul hemolitico-uremic /SHU/, a precizat ECDC. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în Germania, focarul contaminării, cu 1.536 de cazuri Eceh şi 627 de SHU. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA continuă monitorizarea operatorilor din industria alimentară, recomandând populaţiei să respecte regulile de igienă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România...
Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli;determinarea de laborator,în minim 4 zile la probele pozitive Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată...
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
Sursa contaminării legumelor nu a fost identificată, alerta privind consumul acestora în stare crudă rămâne valabilă Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.
Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi Primele cantităţi de castraveţi ar putea fi distribuite gratuit începând de marţi, după ce vor iesi primele buletine de analize pe produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Preşedintele ANSVSA, despre cazul din Argeş:Probele din portocale nu au indicat depăşiri ale valorilor de pesticide Probele prelevate din portocalele provenite din Argeş, incriminate de îmbolnăvirea copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie", nu au indicat depăşiri ale limitelor admise pentru pesticide, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa...