Cele mai citite
 


Automedicaţia, o problemă
miercuri, 3 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase
 

Este o problemă care se manifestă în orice perioadă a anului, dar care în anotimpul rece, cu incidenţa răcelilor, guturaielor şi a gripelor capătă o mare amploare. Ne referim la automedicaţie, notează ziarul El Mundo.

Din punct de vedere tehnic, automedicaţia se poate defini drept practica de a lua medicamente care nu au fost prescrise de medicul de familie. Este un fenomen cu o mare incidenţă socială. Este ceea ce arată ultimele statistici publicate de Ministerul Sănătăţii şi Consumului din Spania: aproximativ 28% din spanioli au declarat că iau medicamente fără să-şi consulte medicul - dintre acestea cele mai folosite sunt antibioticele cu 30% de consum fără consultare - şi lucru mai grav, 33% din internările în spitale sunt cauzate de proasta utilizare a medicamentelor, altfel spus, de automedicaţie.

Cauzele care intervin în această conduită periculoasă, care tinde să devină un obicei, sunt variate. Oare cine nu cunoaşte pe cineva cu simptome ca ale noastre şi care se oferă imediat să ne recomande cutare sau cutare tratament sau medicament, care i-a fost de mare folos lui sau vreunui cunoscut? Exemplul de mai sus este doar unul din cauzele originare problemei, pentru că efectiv azi toată lumea, nu numai că ştie cum să-şi trateze singur bolile, dar şi trăim într-o societate care favorizează automedicaţia. Face deja parte din rutină să iei medicamente pentru a te relaxa, dureri de cap, sau de stomac etc.

Totuşi, pericolele sunt multiple. De exemplu, se abuzează de antibiotice pentru chestiuni care nu au nici o legătură cu proprietăţile, precum contracararea proceselor infecţioase sau febrile în cazul gripelor şi inclusiv respiratorii. Rezultatul este contrar celor dorite, iar atunci când organismul nostru va avea cu adevărat nevoie de ele, nu îşi vor mai face efectul. Un lucru similar se poate întâmpla şi cu consumul nediscriminat de paracetamol care poate ocaziona daune importante ficatului dacă se depăşesc dozele recomandate. Există şi alte medicamente care pot crea dependenţă, pentru a nu mai vorbi de problemele grave cauzate celor care conduc maşina.

Prin urmare, automedicaţia este un pericol ce trebuie diminuat. Ce putem face? Pentru început să facem curat în dulăpiorul cu medicamente. Cu siguranţă că multe dintre ele au termenul expirat, sau după atâta timp, pur şi simplu nu mai ştim la ce folosesc. De amintit că în Spania pot fi reciclate medicamentele, este suficient să fie duse la punctele de colectare instalate în unele farmacii. Educaţia şi informaţia sunt fundamentale. Nu trebuie să înlocuim medicul şi nici să ne grăbim, în cazul unei infecţii, să luăm un antibiotic prescris 'după ureche'. Fiecare antibiotic vizează un anumit grup de microbi.

Trebuie să citim prospectul care informează despre caracteristici, compoziţie, contraindicaţii şi posologia medicamentului respectiv şi să respectăm cu stricteţe data de expirare. Este foarte important să urmăm sfatul medicului în ce priveşte dozele şi durata tratamentului. Pentru că orice neglijenţă poate deriva în afecţiuni grave. AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicament natural pentru infecţii respiratorii Viroza respiratorie reprezintă cea mai frecventă afecţiune a sezonului rece, în fiecare an adulţii dezvoltând până la patru episoade acute de infecţii respiratorii, iar copiii până la 8-12 astfel de episoade.
Dr. Victor Olsavszky: Rezistenţa la antibiotice provoacă creşterea morbidităţii şi decese inevitabile Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.
Prof.dr. Streinu Cercel: Antibioticele nu se pot folosi ca tratament împotriva virusurilor Bucureşti, 18 nov /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, miercuri, într-o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a informării despre antibiotice, că aproximativ 80% din prescripţiile din ambulator sunt pentru antibiotice, iar 60% sunt luate...
Adrian Streinu-Cercel: Medicamentele se utilizează numai dacă au indicaţii Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat miercuri că părinţii nu trebuie să le dea copiilor antibiotice fără să consulte un medic, susţinând că mulţi preferă să caute pe internet medicaţia care ar fi necesară în afecţiunea respectivă.
Consumul excesiv de antibiotice dăunează Bucureşti, 14 aprilie/Agerpres/ - Zsuzsanna Jakab, directorul ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile) a afirmat, miercuri, că, din păcate, în lumea întreagă se constată un consum mare de antibiotice, precum şi infecţii intraspitaliceşti, care trebuie supravegheate.
Cluj: Campanie a studenţilor medicinişti împotriva automedicaţiei Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) din Cluj-Napoca a demarat, marţi, o campanie de convingere a trecătorilor să nu mai folosească automedicaţia ca tratament în viroze şi răceli, care sunt extrem de frecvente în acest sezon.