Cele mai citite
 


Bihor: Curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, la Oradea
miercuri, 8 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est s-au reunit la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din localitate.
Potrivit dr. Ligia Burtă, manager regional pe Europa de Sud-Est al Reţelei de Sănătate domeniul transfuzie, sub genericul "Creşterea disponibilităţii sângelui şi a produselor de sânge-securizate, în medicina de urgenţă şi circumstanţe speciale", cursul este susţinut de 12 lectori internaţionali, personalităţi de renume, de la Consiliul Europei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alianţa Europeană pentru Sânge, Departamentul sloven de cooperare internaţională, Societatea Europeană de Medicină Transfuzională şi Ministerul Sănătăţii.
Cei 42 de participanţi reprezintă, în echipe, cele nouă ţări din Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Macedonia.
"Scopul acestui curs multidisciplinar este încercarea de a construi şi dezvolta un spirit de echipă la nivel sud-european, care să acţioneze în faţa situaţiilor speciale, cum ar fi calamităţi naturale, epidemii, pandemii. Acest curs are ca scop şi înţelegerea aspectelor tehnice şi legislative necesare pentru ca această echipă transnaţională să devină operaţională în condiţii de urgenţă", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Valentina Hafner, reprezentanta Biroului regional OMS Europa.
Subiectele abordate vizează aspecte legate de planurile operaţionale în situaţii de urgenţă, planuri strategice de acţiune, managementul stocului de sânge, intervenţii în situaţii de urgenţă.
Echipele din fiecare ţară prezente la acest curs urmează să împărtăşească mai departe cunoştinţele acumulate la Oradea şi să sprijine dezvoltarea planurilor strategice privind problema sângelui, care trebuie actualizate, într-o concepţie integrată, ca să corespundă condiţiilor contemporane.
În România, această sarcină va reveni Centrului Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est de la Oradea, unic în ţară, condus de dr. Ligia Burtă, care urmează să coordoneze un plan de pregătire la distanţă, în cascadă.
Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate a luat fiinţă în 2001 în cadrul Procesului de Cooperare al Europei de Sud-Est - cadru de colaborare a ţărilor în interesul dezvoltării comune a regiunii. Scopul reţelei este îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din regiune, susţinerea autorităţii şi controlului în interesul unor acţiuni concertate, comune în domeniile prioritare de sănătate, definite de ministerele Sănătăţii din ţările membre. AGERPRES - FOTO PE FLUX/ (A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Curs internaţional de transfuzie sanguină, la Oradea Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est vor participa, în perioada 7 - 9 iunie, la primul curs internaţional organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est, situat în Oradea, sub genericul ''Creşterea disponibilităţii sângelui şi a...
Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie trans...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
Bihor: Medicina de urgenţă comercială este o greşeală, spune managerul Spitalului judeţean Noul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean de la Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat marţi că ar fi o greşeală să se transforme medicina de urgenţă în comerţ, subliniind că preschimbarea spitalelor în fundaţii sau societăţi comerciale oferă şi avantaje şi dezavantaje.
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...