Cele mai citite
 


Directorul INHT: Numărul donatorilor de sânge în România, în continuă creştere
miercuri, 8 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul donatorilor de sânge în România a crescut în ultima perioadă, a declarat, marţi, la Oradea, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andrei Rosin.
Acesta a precizat, în conferinţă de presă, că în anul 2010 numărul donatorilor a crescut cu 10% faţă de 2009, iar în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu anul precedent, creşterea a fost de trei procente.
''Aş mulţumi în primul rând colegilor mei din reţeaua de transfuzie care au făcut eforturi foarte mari pentru a populariza, pentru a atrage donatori în campanii de donare'', a spus directorul INHT.
Totodată, acesta consideră că dotarea de către Ministerul Sănătăţii cu cinci autobuze echipate în acest sens au îmbunătăţit mult situaţia în ceea ce priveşte donarea.
''Lucrurile simple au cele mai profunde efecte. Un donator nu va plăti autobuzul şi nu va face efortul de a se deplasa la oraş să doneze sânge. Dar dacă autobuzul merge însă în localitatea sa, el va dona sânge'', a subliniat Rosin.
Potrivit directorului INHT, în România, donatorii primesc tichete de masă în valoare de 60 de lei, în condiţiile în care nu există posibilitatea de a le oferi, la sediile centrelor de transfuzii, câte o masă caldă, aşa cum se întâmplă în alte ţări, precum Germania.
''Faptul că donatorii primesc nişte tichete de masă este un semn de slăbiciune. Noi lucrăm, în sistemul de transfuzie din România, cu mai puţin de jumătate din personalul prevăzut de normativele în vigoare. De unde să avem noi bucătari şi ospătari ca în Frankfurt? Atunci le oferim aceste tichete de masă pentru un restaurant'', a afirmat directorul INHT.
În opinia acestuia, numărul donatorilor a crescut şi datorită mediatizării campaniilor de donare.
Andrei Rosin participă în perioada 7 - 9 iunie, la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, ce a reunit 12 lectori internaţionali şi 42 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est. Acesta este organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din Oradea. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Majoritatea celor care donează sânge face acest gest din considerente umanitare Cei mai mulţi dintre donatorii de sânge din Alba fac acest act umanitar pentru a-şi ajuta semenii în suferinţă şi numai 5% din persoanele care donează sânge recurg la un asemenea gest pentru a obţine beneficiile materiale acordate potrivit legislaţiei în vigoare, a susţinut, marţi, într-o conferinţă...
Andy Rosin (INHT): Nicio persoană nu a fost infectată în urma transfuziei de la Centrul din Slatina Directorul Institutului Naţional de hematologie Transfuzională (INHT), Andy Rosin, a declarat joi într-o conferinţă de presă că niciun pacient nu a fost infectat în urma transfuziilor de la Centrul din Slatina.
Studenţii politehnişti au donat 50 de litri de sânge în prima zi a campaniei de donare Un număr de 100 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti au donat, miercuri, 50 de litri de sânge, în prima zi a campaniei anuale de donare, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) Ioan Poenaru.
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.
Agenţia Naţională de Transplant: În 2013, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de transplanturi România a înregistrat în anul 2013 cel mai mare număr de transplanturi efectuate cu donator aflat în moarte cerebrală şi doreşte să ajungă la 150 până la sfârşitul anului, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Victor Zota, coordonatorul programului naţional pentru transplant.
Bucureştenii pot dona sânge sâmbătă în parcul Herăstrău Bucureştenii care îndeplinesc condiţiile minime pentru a deveni donatori sunt aşteptaţi să doneze sânge sâmbătă în parcul Herăstrău între orele 10,00 şi 14,00.