Cele mai citite
 


Ambulanţa din România, a treia din Europa
miercuri, 29 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 29 iul /Agerpres/ - "La 103 ani de la înfiinţare, Serviciul de Ambulanţă este total diferit, progresele înregistrate mai ales în ultimii doi ani fac ca acest servicu să se apropie de ceea ce ar trebui să însemne pentru populaţie, a subliniat în intervenţia sa subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) dr. Raed Arafat, cu prilejul aniversării.

Acesta a precizat că, "din păcate, au fost multe tentative de reformare, dar de multe ori acestea nu au fost înţelese chiar din interiorul sistemului".

"Sistemul de urgenţe modern necesită un alt tip de gândire şi organizare, ceea ce a început să se aplice în România în ultimul timp", a spus dr. Arafat.

Acesta a adus în discuţie modernizările din ultimul timp de la ambulanţă, dotările, reducerea timpului de ajungere la caz, dar şi conlucrarea SMURD - Ambulanţă - Unităţi de Primiri Urgenţe.

"La un procent de 7,4% - 8% dintre cazuri, echipele de prim ajutor solicită sprijin la faţa locului şi din partea echipajelor de ambulanţă, dar şi invers", a subliniat dr. Arafat.

Acesta a adăugat că transmisia de date a fost foarte bine implementată de Serviciul de Transmisii Speciale (STS).

Oficialul a menţionat şi importanţa organizării Dispeceratului pentru monitorizarea paturilor în vederea dirijării pacienţilor.

Dr. Raed Arafat a spus că un domeniu la care se lucrează în prezent este pregătirea personalului pentru urgenţe, domeniu în care nu ar trebui să lucreze decât cei cu pregătire de specialitate.

"Prima serie de medici de ambulanţă va absolvi cursurile în septembrie, iar în prezent se lucrează şi la un program finanţat de Banca Mondială de pregătire pentru asistente", a reliefat dr.Arafat spunând că un program de pregătire trebuie realizat şi pentru ambulanţieri.

Subsecretarul de stat în MC a menţionat şi că, în prezent, există nouă centre de pregătire pentru personalul medical din urgenţe, în general în centrele universitare.

Dr.Arafat a accentuat asupra faptului că sistemul de urgenţe trebuie să fie unul integrat, trebuie să aibă continuitate şi permanenţă. Acesta a făcut referire şi la importanţa voluntarilor, aşa cum se întâmplă în Italia, de pildă.

Subsecretarul de stat a opinat că Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti şi cel din Ilfov ar trebui să aibă un singur dispecerat aşa cum se întâmplă la 112.

Generalul Lucian Opriş de la Serviciul de Transmisii Speciale a subliniat în intervenţia sa importanţa procesării datelor. El a făcut referire la faptul că toate convorbirile telefonice cu Ambulanţa sunt înregistrate, conform legii, şi stocate timp de 10 ani, în interesul cetăţenilor şi pot fi utilizate în justiţie, dacă este cazul.

Referitor la apelurile false, generalul Oprişan a spus că, după măsurile luate, numărul acestora a scăzut considerabil.

Prof. dr. Mircea Beuran, managerul Spitalului de urgenţă Floreasca, a evocat momente şi personalităţi importante din istoria ambulanţei şi urgenţelor. Acesta a subliniat importanţa serviciului integrat de urgenţă, evidenţiind că ambulanţa din România a fost a treia din Europa. El a menţionat că în anul 1934 a apărut primul sistem integrat de urgenţă prin apariţia pe lângă ambulanţă a spitalului de urgenţă, acestea fiind legate de numele prof. dr. Nicolae Minovici, cel care a definit conceptul salvării.

În cadrul momentului aniversar al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti au fost acordate diplome de onoare celor care au contribuit la dezvoltarea acestuia, respectiv dr. Raed Arafat, gen. Lucian Opriş, prof. dr. Mircea Beuran, dr. Bogdan Opriţa, col. Dumitru Tudoran, de la ISU, medicilor coordonatori ai celor şase substaţii ale Ambulanţei Bucureşti. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DSU: Utilizarea tabletelor - proiect STS în testare la Serviciile de Ambulanţă şi SMURD Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează că, printr-un proiect realizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, începând cu acest an, echipajele de urgenţă prespitalicească utilizează tablete pentru a colecta, stoca şi transmite electronic datele medicale ale pacienţilor.
SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au avut intervenţii până în prezent la peste 225.000 de persoane şi au primit peste 280.000 de solicitări, a declarat miercuri Stelian Duduş, inspector-şef al ISU Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate SMURD în România...
Vaslui: Ambulanţă SMURD nefolosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională O ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă, care se află în dotarea SMURD Vaslui din luna octombrie a anului trecut, dar nu a putut fi folosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională de săptămâna viitoare, a anunţat, luni, la Vaslui, Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a...
Conducerea SABIF analizează modul în care ambulanţa a ajuns la Gyuri Pascu pentru urgenţa de cod roşu Conducerea Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov (SABIF) a decis să analizeze modul în care echipajul său a ajuns la caz, atunci când a fost alertat pentru Ioan Gyuri Pascu, pentru a doua oară, în condiţiile în care s-a constatat că deplasarea a fost peste timpul mediu de răspuns la...
Vrancea: Ambulanţă SMURD, neutilizată din cauza lipsei medicilor Singura ambulanţă de terapie intensivă de la SMURD Vrancea nu poate fi utilizată din cauza deficitului de personal de la Unitatea de Primiri Urgenţe - SMURD din judeţ.
Bistriţa-Năsăud: Ambulanţă SMURD aflată în misiune, implicată într-un accident O ambulanţă SMURD aflată în misiune, care transporta spre spital un copil de patru ani şi pe mama acestuia, a fost implicată luni după-masă într-un accident pe DN 17 D, în localitatea Feldru din judeţul Bistriţa-Năsăud.