Cele mai citite
 


Medicii apelează la medicamente netestate în lupta împotriva bacteriei E. coli
miercuri, 8 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Compania farmaceutică americană Alexion trimite medicamente gratuite în Germania pentru a-i ajuta pe medicii confruntaţi cu o serie de cazuri severe de infestare cu bacteria E. coli, însă aceste medicamente sunt insuficient testate şi nu se ştie cât de mult îi pot ajuta pe pacienţi, conform unui material publicat de Spiegel.
Deocamdată nu există un tratament eficient pentru pacienţii infectaţi cu bacteria E. coli ce suferă de o serie de simptome grave, printre care crize epileptice sau insuficienţă renală. În primă instanţă medicii germani au optat pentru folosirea dializei în speranţa că vor reuşi să elimine din organism toxinele generate de această bacterie parazită. De câteva zile însă medicii germani au început să folosească medicamentul american Eculizumab, comercializat sub marca Soliris.

Speranţele legate de folosirea acestui medicament sunt datorate studiilor doctorului Franz Schäfer, specialist în nefrologie de la Universitatea din Heidelberg. În cursul toameni trecute, starea unuia dintre pacienţii săi, micuţa Sophie (3 ani) se înrăutăţea rapid. Fetiţa era infectată cu E.coli şi suferea de hemiplegie, iar tratamentele încercate nu dădeau rezultate.

"În cele din urmă ne-am pus toate speranţele în Eculizumab", a povestit Dr. Schäfer. Acest medicament este cunoscut în rândul cercetătorilor care studiază aparatul renal, însă nu a fost testat şi în consecinţă nici aprobat pentru folosirea în cazul infecţiilor cu E.coli. Dr. Schäfer a fost surprins de răspunsul extrem de bun al organismului micuţei la acest tratament. În doar 24 de ore starea fetiţei s-a îmbunătăţit considerabil, iar după trei zile nu a mai fost nevoie de dializă. După încă şase zile Sophie a fost externată.

Dr. Schäfer a fost atât de impresionat de efectele medicamentului Eculizumab încât s-a oferit să scrie un articol pe această temă pentru prestigioasa revistă New England Journal of Medicine. Revista urma să publice cazul lui Sophie, alături de alte două cazuri de copii din Paris şi Montreal care s-au vindecat cu acelaşi medicament, când a izbucnit actuala epidemie E.coli în Germania.

Mulţi dintre medicii care tratează pacienţi infectaţi cu E.coli sunt disperaţi şi se agaţă de acest medicament miraculos, deşi descrierea însănătoşirii a trei copii nu permite generalizarea cu privire la eficienţa acestui medicament. Şi totuşi, acest produs farmaceutic este folosit în prezent la toate spitalele unde există cazuri grave de infecţie cu E.coli. Vineri, la Centrul Medical Universitar din Hamburg nu mai puţin de 49 de pacienţi primeau acest tratament, la fel ca şi 28 de pacienţi din Kiel şi 20 din Hanover.

Din nefericire însă, efectele benefice imediate observate în cazul micuţei Sophie întârzie să apară. Starea pacienţilor este mai bună, dar continuă să rămână gravă.

Eculizumab este unul dintre cele mai scumpe medicamente din lume. O lună de tratament cu Eculizumab în Germania costă peste 37.000 de euro/pacient. Acest medicament este aprobat deocamdată doar pentru folosirea în cazul unei boli rare de sânge, PNH (paroxysmal nocturnal hemoglobinuria). Toţi pacienţii grav bolnavi din cauza bacteriei E.coli care doresc să încerce tratamentul cu Eculizumab sunt informaţi că participă practic la un experiment medical riscant.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular cu participare internaţională - Ştiinţă şi inovaţie la cele mai înalte standarde Pentru prima oară în domeniul nefrologiei, un congres medical va îmbina teoria ştiinţifică şi practica atelierelor de lucru. Zeci de ore de dezbatere, transmisiuni live de la Institutul Clinic Fundeni, totul într-un singur eveniment medical de renume: Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă...
Epidemia E.coli: medicii avertizează asupra efectelor neurologice grave Iniţial, medicii au fost mai îngrijoraţi de efectele asupra rinichilor pacienţilor afectaţi de E.coli enterohemoragic, sau EHEC. Săptămâna trecută, însă, a devenit evident că efectele secundare neurologice ale infecţiei bacteriene ar putea fi chiar mai rele, informează publicaţia germană Der Spiegel...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Pacienţii care fac dializă se pot bucura acum de un nou sejur la munte, la IHS Buşteni, unde îi aşteaptă un peisaj mirific cu multă zăpadă IHS (International Healthcare Systems) continuă campania “Dializa în vacanţă”, prin care pacienţii care suferă de insuficienţă renală cronică, se pot bucura de un nou sejur în staṭiunile de pe Valea Prahovei, alături de cei dragi, fără a avea grija tratamentului medical.
MEDTRONIC ADAUGĂ UN PORTOFOLIU DE APARATURĂ DE DIALIZĂ ŞI NOI SOLUŢII DE ÎNGRIJIRE RENALĂ, PRIN ACHIZIŢIONAREA BELLCO Medtronic plc (NYSE: MDT) anunţă achiziţionarea companiei private Bellco, pionier în soluţii de tratament prin hemodializă. Decizia serveşte angajamentul de a îmbunătăţi rezultatele obţinute, de a extinde accesul la tratamente şi de a optimiza costurile şi eficienţa în cazul bolii renale în stadiu final...
O nouă promisiune îndeplinită: IHS deschide porţile noului Centru de Nefrologie şi Dializă IHS Craiova - Terapii integrate pentru pacienţi cu Boală Cronică de Rinichi International Healthcare Systems (IHS), companie membră a grupului SofMedica, a inaugurat astăzi noul sediu al Centrului de Nefrologie şi Dializă din Craiova. Acesta a fost conceput din start pentru a răspunde nevoilor specifice ale unui număr în creştere de pacienţi, dintr-un mare municipiu...