Cele mai citite
 


Medicii de la 'Grigore Alexandrescu' nu sunt vinovaţi de moartea copilului de 6 luni
miercuri, 29 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Bucureşti, 29 iul /Agerpres/ - Comisia la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală a decis, miercuri, în consiliu etic, că medicii de la unitatea sanitară nu sunt vinovaţi de moartea copilului de şase luni, adus în stare de comă.

Comisia a fost prezidată de prof. dr. Eugen Pascal Ciofu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

În urma audierii medicului pediatru de gardă, care a consultat sugarul, pe 25 iulie, şi a medicului de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe, care a primit copilul în stare de comă profundă pe 27 iulie, precum şi în urma studierii documentelor medicale existente în acest caz, consiliul etic a ajuns la concluzia că medicul pediatru a avut o conduită corectă din punct de vedere al diagnosticului stabilit, al tratamentului medicamentos şi al recomandărilor medicale făcute.

Echipa multidisciplinară de la Unitatea de Primiri Urgenţe a respectat întocmai protocolul terapeutic, prevăzut în cazurile de mari urgenţe, iar pentru intervalul de timp scurs între momentul prezentării iniţiale a bebeluşului la spital, în data de 25 iulie, şi momentul prezentării copilului în stare comatoasă, două zile mai târziu, medicii nu deţin date precise cu privire la starea de sănătate a copilului.

Părinţii au constatat că nu există motive să se prezinte cu bebeluşul la spital în condiţiile în care au fost sfătuiţi de medicul de gardă să apeleze la serviciile permanente de urgenţă ale spitalului imediat ce starea de sănătate a copilului s-ar fi înrăutăţit.

Cauza decesului sugarului va fi stabilită de Institutul de Medicină Legală în 10 - 15 zile.

După autopsie, reprezentanţii IML au susţinut că primele date arată că bebeluşul ar fi avut un şoc toxico-septic de etiologie neprecizată şi cu punct de plecare neprecizat.

Conf. dr. Cristian Curcă, directorul medical al IML "Mina Minovici", a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, că analizele de laborator vor stabili despre ce fel de virus este vorba şi care a fost locul de plecare al infecţiei.

Decesul bebeluşului de şase luni a survenit luni după-amiază, când acesta se afla la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Sâmbătă, 25 iulie, la ora 22,25, la Camera de Gardă Pediatrie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost adus sugarul de 6 luni, care, conform afirmaţiilor părinţilor, avusese o stare febrilă anterioară.

La prezentare, copilul era afebril (36,7 grade C), având o stare generală bună.

Diagnosticul pus de medicul primar pediatru de gardă a fost de amigdalită eritematoasă ('roşu în gât', în termeni populari). Părinţii au primit o reţetă, conform căreia urmau să îi administreze sugarului antitermice şi antibiotic.

Având în vedere că această afecţiune nu constituie un pericol imediat din punct de vedere medical, copilul nu a necesitat internare, putând fi tratat la domiciliu. Părinţii au primit indicaţia ca, în cazul unei modificări a stării generale, să se prezinte de urgenţă la spital.

În data de 27 iulie, la ora 16,32, copilul a fost adus de ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare generală extrem de gravă, respectiv şoc comatos. S-au început imediat măsurile de resuscitare (intubaţie oro-traheală şi ventilaţie mecanică, administrare intravenoasă de soluţii perfuzabile, suport inotrop), care însă au rămas fără răspuns. La aproximativ două ore din momentul preluării de către echipa medicală, a fost declarat decesul. Pe toată perioada resuscitării, copilul a fost asistat de un medic specialist de urgenţă, de un medic specialist de anestezie şi terapie intensivă şi de un medic specialist pediatru.

Conform declaraţiilor părinţilor, pe 26 iulie, copilul a fost în parc, în condiţiile în care starea acestuia era una bună. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bebeluşul de 6 luni a murit în urma unui şoc toxico-septic Bucureşti, 29 iul /Agerpres/ - Decesul sugarului de şase luni, produs la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, a survenit, potrivit primelor rezultate ale autopsiei, ca urmare a unui şoc toxico-septic de etiologie neprecizată şi cu punct de plecare neprecizat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES...
IML: Cauza decesului deputatului Liana Dumitrescu - o tromboză extinsă a sinusurilor venoase cerebrale Examenul histopatologic a evidenţiat că moartea deputatului Liana Dumitrescu a fost violentă, cauza decesului fiind o tromboză extinsă a sinusurilor venoase cerebrale, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Dan Dermengiu, directorului Institutului de Medicină Legală.
Buzău: Un tânăr a decedat la UPU a Spitalului Judeţean; ar fi consumat droguri Un tânăr în vârstă de 26 de ani a decedat marţi seara la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. El ar fi consumat droguri.
Gorj: Fetiţa care a decedat la UPU a suferit un infract extins Fetiţa de şase ani, care, din cauza unei colici abdominale, a ajuns, miercuri, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, a decedat în urma unui infarct extins, ca urmare a faptului că suferea de sindromul Down.
MS a ridicat cele două defibrilatoare de la Centrul Medical Unirea Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a ridicat cele două defibrilatoare de la Centrul Medical Unirea (CMU) pentru a verifica dacă aparatele erau bune din punct de vedere tehnic, după ce cu o zi înainte un copil de trei ani a murit în urma unei anestezii.
Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare a fost modernizată la standarde europene Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Satu Mare a fost inaugurată duminică în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, după ce a fost modernizată cu o investiţie de aproape 7 milioane de lei, astfel capacitatea de tratare a bolnavilor fiind aproape dublată.