Cele mai citite
 


Valeriu Tabără, prezent la reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE consacrată crizei de pe piaţa castraveţilor
miercuri, 8 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă marţi, la Strasbourg, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli.
Acesta a anunţat că a solicitat comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, adoptarea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi de criza de pe piaţa castraveţilor, nu numai organizaţiile de producători.
În cadrul întâlnirii, Comisia Europeană va propune măsuri concrete de compensare pentru acest sector, însă pentru moment executivul UE nu a putut estima valoarea la care se vor ridica compensaţiile.
Potrivit ministrului român al Agriculturii, ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, pentru măsura de retragere de pe piaţă, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la nouă milioane de euro.
'Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.000 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro. Pierderile estimate până la această dată de singura organizaţie - Hortifruct care ar putea beneficia de sprijinul comunitar se ridică la 16.000 tone, calculate până la 1 august, respectiv echivalentul a nouă milioane de euro', a declarat, luni, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.
Oficialul MADR a mai precizat că intenţionează să discute în Guvern situaţia în care se află producătorii români de castraveţi pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
În România sunt la ora actuală pe stoc peste 4.200 de tone de castraveţi de seră, care ar fi trebuit să plece la export în Cehia şi Germania, zilnic recoltându-se câte 200 de tone.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, organizează marţi dimineaţă o dezbatere cu privire la epidemia provocată de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), care a cauzat deja moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania.
Pe lângă decesele înregistrate în Germania, bacteria a făcut o victimă şi în Suedia, unde o femeie a început să manifeste sindromul hemolitic uremic după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania. Originea epidemiei care până acum a afectat 13 state europene rămâne încă necunoscută.
Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE E-coli: Comisia Europeană propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultori Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Bruxelles-ul propune un ajutor de 210 milioane de euro pentru agricultorii confruntaţi cu o diminuare drastică a vânzărilor ca urmare a crizei provocate de epidemia cauzată de bacteria entero-hemoragică...
PE organizează o dezbatere privind epidemia provocată de bacteria entero-hemoragică E.coli Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, organizează marţi dimineaţă o dezbatere cu privire la epidemia provocată de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), care a cauzat deja moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania.
Bacteria E.coli: UE promite să vină în ajutor producătorilor de legume Bruxellesul a promis marţi să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confruntă în prezent cu o criză de încredere de anvergură în ceea ce priveşte siguranţa produselor cultivate de ei, în urma unei epidemii de diaree, soldată cu numeroase decese, care a pus...
Tabără (MADR): Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi va fi de 247.000 de euro Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii...
E.coli: dacă nu castraveţii spanioli sunt cauza, de unde vine totuşi epidemia? Comisia Europeană a ridicat miercuri seara alerta legată de castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) , dar originea acesteia rămâne încă necunoscută. Epidemia cauzată de ECEH a provocat deja 17 decese în Europa, numărul persoanelor contaminate...
(Corespondenţă)Agenda instituţiilor europene, dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria E.coli Bruxelles, 5 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Agenda instituţiilor europene de săptămâna viitoare va fi dominată de reacţia europeană la epidemia provocată de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH), care în ultimele două săptămâni a dus la moartea a 19 persoane şi a provocat...