Cele mai citite
 


Şeful statului le reproşează omologilor din UE că recrutează medici, dar că păstrează restricţii pentru alte meserii
marţi, 7 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 7 iun /Agerpres/- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Londra, că în discuţiile cu omologii din UE le reproşează faptul că se organizează recrutări de medici, ingineri sau IT-işti, însă că există restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii.
'Şi noi suntem îngrijoraţi de acest lucru (exodul medicilor - n.r.) şi nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt Slavă Domnului. Atunci mi se pare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face - să observăm', a spus Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, întrebat cum priveşte exodul medicilor.
El a completat că, pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE.
'Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie: 'Stai domnule doctor aici, că-ţi dăm noi 350-400-500 de euro pe lună', când el aici poate câştigă trei - patru mii. Deci, este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece', a adăugat şeful statului.
Potrivit acestuia, în Tratatul nostru de aderare la UE este prevăzut că, pentru piaţa forţei de muncă, statele membre au dreptul, în raport cu România, la o perioadă de tranziţie până în 2013.
'Din 2013 nimeni nu mai poate impune României restricţii pe piaţa forţei de muncă', a afirmat Băsescu.
Cât despre restricţiile impuse de Marea Britanie în cazul românilor, Băsescu a spus că este dreptul ei, dar problema apare atunci când suntem trataţi diferit decât alţi cetăţeni din UE.
'Este dreptul Marii Britanii. (...) Am înţeles că a apărut o altă problemă. Dacă, spre exemplu, pentru un cetăţean din afara UE este o chestiune de 30 de zile să primească permisul de lucru sau un răspuns negativ, pentru un român deja se ajunge la 3-6 luni până să primească un răspuns, problemă pe care am ridicat-o, şi care trebuie corectată, pentru că nu putem fi trataţi mai rău decât cei din afara Uniunii Europene', a opinat Băsescu.
El a declarat că, pe fond, relaţia bilaterală româno-britanică este una tradiţională şi solidă, însă restricţiile pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria sunt unul din 'punctele de contencios' pe care continuăm să le avem.
'Vă pot spune că şi astăzi am ridicat problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul politicos a fost cel pe care îl ştiţi deja de ani de zile. Să sperăm că în 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân aşa cum au fost stabilite de Guvernul Majestăţii Sale', le-a spus Băsescu reprezentanţilor comunităţii româneşti din Marea Britanie. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu: Mai am legea sănătăţii şi reorganizarea administrativă şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea Chicago, 20 mai - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Chicago, că mai are de făcut două legi - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative a ţării - şi poate spune că a...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Traian Băsescu: Mulţi dintre romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură Trimisul special al Agerpres, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Traian Băsescu: La Consiliul European România a fost prezentată pe locul al treilea la consolidare bugetară Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România a fost prezentată la reuniunea extraordinară a Consiliului European ca fiind pe locul al treilea în Uniunea Europeană din punct de vedere al efortului de consolidare bugetară, ceea ce i-a permis să negocieze credibil.
Asistente din România şi Bulgaria pun în pericol viaţa pacienţilor britanici (Lordul Robert Winston) Asistentele medicale din Europa de Est, în special cele din România şi Bulgaria, pun pacienţii britanici în pericol, în condiţiile în care acestea nu pot vorbi bine limba engleză, a avertizat unul dintre medicii de top din Marea Britanie, citat de Daily Mail în ediţia de joi.