Cele mai citite
 


Bacău: Din 9 iunie medicii de familie vor percepe bani pentru consultaţii
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie din judeţul Bacău, după ce au acordat din 1 iunie consultaţii gratuite pacienţilor de pe listele cabinetelor proprii, au anunţat, marţi, că începând din 9 iunie le vor percepe acestora contravaloarea pentru prestaţiile medicale efectuate.
Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile financiare, precum şi de impunerea unor noi obligaţii în activitatea lor prin actele adiţionale la contractul pe 2010 valabile cu data de 1 iulie, documente pe care refuză să le semneze.
'Nu putem fi de acord cu norme făcute pe picior şi publicate peste noapte. Şi în acest an Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate a elaborat foarte târziu normele de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi acestea urmau să fie finalizate, conform promisiunilor conducerii instituţiei, încă din toamna trecută, astfel încât negocierile cu medicii de familie să fie încheiate până la 1 ianuarie 2011. S-a ales praful de aceste promisuni şi acum suntem într-o situaţie dificilă atât pentru noi, medicii de familie, cât şi pentru pacienţi', a explicat, pentru Agerpres, doctorul Cătălin Andriescu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Bacău.
Potrivit acestuia, pentru a reînnoda relaţia cu CJAS Bacău, medicii de familie băcăuani solicită 'clarificarea normelor cu privire la asistenţa pacienţilor cronici, asigurarea valorii minim garantate la indicatorul per capita de minimum 3 lei, iar la per serviciu de cel puţin 2,5 lei, ambele valori urmând să fie corelate cu gradul profesional, dar să beneficieze şi de regularizări trimestriale'.
Medicul Andriescu mai spune că medicii de familie mai solicită, de asemenea, ca la plata per capita să fie luaţi în calcul toţi pacienţii medicului, nu doar asiguraţii, modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitaţie (numărul pacientilor), cu depunctare graduală pentru medicii cu mai mult de 2200 de pacienţi, precum şi acordarea a cel puţin 9 la sută din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru asistenţă medicală primară.
Ca urmare a protestului medicilor de familie, numai în primele două zile ale acestei săptămâni, Compartimentele de Primiri Urgenţe ale Spitalului judeţean Bacău şi Spitalului de pediatrie au fost luate cu asalt de către pacienţi.
'A fost mult mai aglomerat decât săptămâna trecută, peste 250 de pacienţi minori s-au prezentat la spital pentru a fi consultaţi de medicii de gardă. Situaţia se datorează, în primul rând, faptului ca medicii de familie se află în protest', a explicat, pentru Agerpres, medicul Aurelia Ţaga, managerul Spitalului de pediatrie.
O situaţie asemănătoare a fost înregistrată şi la Spitalul judeţean de urgenţe unde, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mirela Romaneţ, s-au prezentat, invocând diverse afecţiuni, nu neapărat urgenţe, mai bine de 200 de pacienţi, cu peste 60 la sută decât în mod obişnuit se înregistrează în decurs de două zile. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Bistriţa-Năsăud: Medicii de familie au ieşit în stradă şi refuză să semneze noul contract-cadru cu CJAS Peste o sută de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud au ieşit marţi în stradă pentru a protesta faţă de măsurile Ministerului Sănătăţii privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012 şi au anunţat că nu vor semna noile...
Medicii de familie vor asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru Ministerul Sănătăţii (MS) a postat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, spre dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medical Forum Bacau În perioada 23-24 octombrie, mf – Ziarul Medicului de Familie împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei organizează la Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau, Calea Dr. Alexandru Safran nr.145, cea de-a V-a ediție a conferinței Medical Forum, un eveniment cu tradiţie dedicat medicilor de...