Cele mai citite
 


Bihor: Bioacumularea de medicamente în râurile transfrontaliere, studiată printr-un proiect european
joi, 9 iunie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Râurile peste graniţa cu Ungaria - Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb - vor face obiectul unui proiect universitar româno-ungar prin care se va studia efectul medicamentelor reziduale ajunse în apă asupra ecosistemelor acvatice.
Proiectul "Studiul proprietăţii de acumulare a diferitelor medicamente şi metaboliţilor asupra ecosistemului Bazinului Crişurilor", a fost prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, de managerul acestuia, conf. univ. dr. Alexandrina Fodor.
Universitatea din Oradea şi The Research Institute for Fisheries, Aquaculture and Irrigation (HAKI) din Szarvas (Ungaria) vor alcătui o echipă de câte patru experţi, cu câte doi chimişti şi doi biologi din partea fiecărui partener.
Timp de un an şi jumătate, în perioada 1 martie 2011 - 30 septembrie 2012, ei vor studia bioacumularea unor medicamente în principalele râuri transfrontaliere din Bazinul Crişurilor, în primul rând în zonele oraşelor şi ale digurilor.
Se va analiza acumularea unor analgezice (ibuprofen, ketoprofen, naproxen, diclofenac şi indometacin) şi antibiotice (tetracicline, sulfonamide şi nitrofurani) în mâlul, vegetaţia şi fauna de pe cursul râurilor.
"Motivaţia ce a stat la baza acestei iniţiative rezidă în faptul că, în urma utilizării intensive a medicamentelor, în mediul înconjurător ajung substanţe poluante care constituie riscuri mari, efectele lor nefiind pe deplin cunoscute", a precizat managerul de proiect.
Cantităţile importante de compuşi persistenţi, care se descompun în timp îndelungat şi care nu pot fi îndepărtate complet din apă prin metodele de epurare, constituie un factor de risc major pentru mediu, studiul efectelor acestor xentobiotice de origine medicamentoasă asupra mediului fiind o temă centrală a cercetărilor din ultimii ani.
Valoarea totală a proiectului este de 160.000 de euro, din care fiecare partener va primi jumătate, fiind finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria - România, 2007 - 2013. AGERPRES/(A, AS - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Produsele farmaceutice ajunse în ecosistemul acvatic, studiate de experţi români şi unguri Rădăcinile anumitor plante au proprietatea de a absorbi produsele farmaceutice reziduale ajunse în sistemul acvatic, motiv pentru care o echipă româno-ungară de experţi va face propunerea staţiilor de epurare de a realiza zone umede pentru purificarea apelor, a declarat miercuri conf. univ. Alexandrina...
Bihor: Conferinţă medicală interdisciplinară pe tema adictologiei, la Oradea Aproximativ 30 de specialişti în diverse domenii medicale din ţară şi din Ungaria vor susţine, în perioada 24-26 octombrie, o serie de prezentări ştiinţifice pe tema dependenţelor, în cadrul Conferinţei interdisciplinare "Adictologia în România, încotro ?", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă...
Bihor: Laborator mobil de analiză a apelor, realizat de universităţile din Oradea şi Debrecen Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Oradea, Departamentul Biologie, dispune de un laborator mobil modern de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, realizat într-un proiect cu fonduri europene alături de Universitatea din Debrecen, Departamentul de Hidrobiologie, lider de...
Bihor: Fonduri transfrontaliere pentru infrastructura orădeană Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi că Primăria Oradea are în vedere accesarea de fonduri europene transfrontaliere pentru realizarea unor noi proiecte de infrastructură rutieră, de afaceri, cercetare şi sănătate, în valoare totală de 16 milioane de euro.
Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareză, printr-un proiect între universităţile din Oradea şi Debreţin Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
Bihor: Fonduri europene pentru un sistem de informare româno-ungar privind siguranţa epidemiologică Oradea, 22 sep /Agerpres/ - Judeţul Bihor, alături de Arad şi Timiş şi cele vecine de peste graniţă, din Ungaria, vor pune la punct un nou sistem de informare reciprocă în scopul sporirii nivelului siguranţei epidemiologice în zona de frontieră, printr-un proiect transfrontalier finanţat cu 181.000 de...